Sredin namig za kosilo: Riba v foliji

Za pepelnično sredo naj bodo kar ribice. Uporabite lahko tudi peki papir. Priprava traja 10, čas peke pa 20 minut.
Objavljeno
05. februar 2016 15.48
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 sveže očiščene ribe (postrv, orada, brancin ipd.)
  • 250 g sveže mlade blitve
  • sol, vejica rožmarina
  • 4 rezine limone
  • pol kozarca vina


Priprava:

  1. Pripravimo si dovolj velik kos aluminijeve folije ali staknemo dva kosa skupaj.
  2. Na sredino folije položimo ribo in folijo ob straneh zavihamo, da dobimo nekakšno posodico.
  3. V trebušno votlino ribe zatak­nemo rezino limone in kakšno vejico zelišča, ribo rahlo posolimo in poškropimo z vinom. Na vrh položimo še nekaj listov blitve, ki bo poskrbela za odličen okus omake.
  4. Folijo privzdignemo, na vrhu stisnemo skupaj, da jo zapremo. Preložimo na pekač in postavimo v ogreto pečico. Pečemo pri 200 stopinjah 20 minut.
  5. Ob ribi ponudimo kuhan krompir in porovo solato s kuhano čičerko.


Koristen nasvet: Pecite največ dve ribi skupaj, najlepše pa je, če je vsaka v svojem škartocu in jo z njim vred postrežete na krožniku. Namesto aluminijeve folije lahko uporabite papir za peko, le da ga pred in med peko poškropite z vodo.