- 4 večje kuhane rdeče pese
- 320 g riža za rižoto
- večja rdeča čebula
- 5 brinovih jagod
- pol kozarca rdečega vina
- sol, poper, timijan, oljčno olje
Priprava:
- Rdeče pese olupimo. Eno narežemo na majhne kocke in prihranimo, druge pa grobo narežemo in stresemo v lonec ali v mešalnik. Prilijemo malo vode in s paličnim mešalnikom ali mešalnikom pretlačimo v pire. Razredčimo, da dobimo dober liter tekočine, ki jo pristavimo, da zavre. Solimo, začinimo s poprom in timijanom.
- Rdečo čebulo narežemo in stresemo v globoko ponev. Na hitro jo popražimo na olju. Dodamo riž za rižoto in strte brinove jagode, počakamo, da riž postekleni, prilijemo vino, pustimo, da izpari, nato med mešanjem po zajemalkah prilivamo jušno osnovo iz rdeče pese. Kuhamo, da se riž zmehča, a še ohrani rižotasto čvrstost.
- Tik pred koncem dodamo prihranjene kocke pese in rižoto poškropimo z oljčnim oljem.
- Ponudimo s sirom feta, zraven se poda solata z motovilcem in rukolo.
Različica: Rižoto na krožniku začinimo z nekaj kapljicami bučnega olja.