Sredin namig za kosilo: Rižota z rdečo peso 
in feto

Poleg živih barv, vam bo jed prinesla tudi pravo presenečenje okusov. V pol urice jo imate pripravljeno. Pa dober tek!

Objavljeno
08. januar 2016 14.21
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 večje kuhane rdeče pese
  • 320 g riža za rižoto
  • večja rdeča čebula
  • 5 brinovih jagod
  • pol kozarca rdečega vina
  • sol, poper, timijan, oljčno olje


Priprava:

  1. Rdeče pese olupimo. Eno narežemo na majhne kocke in prihranimo, druge pa grobo narežemo in stresemo v lonec ali v mešalnik. Prilijemo malo vode in s paličnim mešalnikom ali mešalnikom pretlačimo v pire. Razredčimo, da dobimo dober liter tekočine, ki jo pristavimo, da zavre. Solimo, začinimo s poprom in timijanom.
  2. Rdečo čebulo narežemo in stresemo v globoko ponev. Na hitro jo popražimo na olju. Dodamo riž za rižoto in strte brinove jagode, počakamo, da riž postek­leni, prilijemo vino, pustimo, da izpari, nato med mešanjem po zajemalkah prilivamo jušno osnovo iz rdeče pese. Kuhamo, da se riž zmehča, a še ohrani rižotasto čvrstost.
  3. Tik pred koncem dodamo prihran­jene kocke pese in rižoto poškropimo z oljčnim oljem.
  4. Ponudimo s sirom feta, zraven se poda solata z motovilcem in rukolo.


Različica: Rižoto na krožniku začinimo z nekaj kapljicami bučnega olja.