Sredin namig za kosilo: Rjavi riž z zelenjavo in svinjino

Preprosto, domače in dobro. Priprava vam bo vzela 10, čas kuhanja pa še 20-25 minut. Dober tek.

sre, 18.10.2017, 12:00

Sestavine:

  • 250 g rjavega riža
  • 2 korenčka
  • pločevinka paradižnika
  • 2 pesti zamrznjenega graha
  • 500 g svinjine (vrat ali stegno)
  • poper, kumina, 2 stroka česna, peteršilj
  • jušna osnova ali voda

Priprava:

  1. Korenček narežemo in prihranimo.
  2. Meso narežemo na manjše kose, stresemo v kozico in po potrebi na malo maščobe na hitro popražimo. Potresemo ga s soljo, mleto kumino in poprom. Premešamo.
  3. V kozico stresemo še korenje in riž, premešamo, počakamo, da postekleni, nato vmešamo vložen paradižnik, zalijemo z jušno osnovo ali vodo in pokrito kuhamo, da se riž zmehča.
  4. Malo pred koncem kuhanja v rižoto dodamo zamrz­njen grah, strt česen in odkrito kuhamo še 5 minut, da grah ostane privlačno zelene barve.
  5. Nazadnje vmešamo peteršilj in ponudimo s solato iz endivije s koruzo.


Nasvet: Hitreje gre, če meso narežete na manjše kose in izberete riž, ki se skuha v 10 minutah. Poiščite v trgovini.

Naredimo vnaprej: Meso s korenčkom narežite na manjše kose, popecite v ponvi in podušite s paradižnikom in malo vode. Solite, začinite. Tako pripravljeno mesno omake shranite v hladilniku do naslednjega dne, ko vanjo zamešate le še riž.

Ali ste vedeli: Rjavi riž je malo obdelan in vsebuje obilje vlaknin. Praviloma zahteva daljši čas kuhanja, vendar so na policah trgovin tudi zavitki riža, ki potrebuje le 10 minut kuhe.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.

Prijavi sovražni govor