žlica masla, cimet
vrečka vaniljevega sladkorja
3 žlice rjavega sladkorja
3 dl mleka, 125 g kuskusa
večje jabolko, hruška, 15 (suhih) sliv, skodelica rozin
2 jajci, po želji žlica ruma
Priprava:
Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.
V skodelici namočimo rozine v rumu in žlici ali dveh vode.
V lonec nalijemo mleko, mu dodamo sladkor, maslo, vaniljo, cimet, pristavimo in segrejemo do vretja.
Zavreto mleko odstavimo in vanj vsujemo kuskus. Premešamo in pokrito pustimo 5 minut.
Medtem olupimo in grobo naribamo jabolko, hruško, slive izkoščičimo in grobo narežemo.
Posebej dobro stepemo jajci ter ju vmešamo med kuskus.
Nazadnje dodamo še vse sadje in zmes preložimo v model.
Postavimo v segreto pečico za 15–20 minut, da se po vrhu hrustljavo zapeče.
Ponudimo po grahovi juhi s hrenovko.
Različica: Uporabimo različno sezonsko sadje. Z orehi, mandlji ali malo kandiranega sadja je sladica še izvrstnejša.
Opomba: Enako lahko pripravimo sladico iz v mleku skuhane prosene ali ajdove kaše, riža ali zdroba, a je s kuskusom delo najhitreje opravljeno.