Sredin namig za kosilo: Sadni posladek s kuskusom

S kuskusom gre najhitreje; priprava 10 minut, čas peke 15–20 minut

Objavljeno
05. januar 2015 11.30
SLADICA S KUSKUSOM
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

žlica masla, cimet

vrečka vaniljevega sladkorja

3 žlice rjavega sladkorja

3 dl mleka, 125 g kuskusa

večje jabolko, hruška, 15 (suhih) sliv, skodelica rozin

2 jajci, po želji žlica ruma

 

Priprava:

Pečico vklopimo na 180–200 stopinj.

V skodelici namočimo rozine v rumu in žlici ali dveh vode.

V lonec nalijemo mleko, mu dodamo sladkor, maslo, vaniljo, cimet, pristavimo in segrejemo do vretja.

Zavreto mleko odstavimo in vanj vsujemo kuskus. Premešamo in pokrito pustimo 5 minut.

Medtem olupimo in grobo naribamo jabolko, hruško, slive izkoščičimo in grobo narežemo.

Posebej dobro stepemo jajci ter ju vmešamo med kuskus.

Nazadnje dodamo še vse sadje in zmes preložimo v model.

Postavimo v segreto pečico za 15–20 minut, da se po vrhu hrustljavo zapeče.

Ponudimo po grahovi juhi s hrenovko.

Različica: Uporabimo različno sezonsko sadje. Z orehi, mandlji ali malo kandiranega sadja je sladica še izvrstnejša.

Opomba: Enako lahko pripravimo sladico iz v mleku skuhane prosene ali ajdove kaše, riža ali zdroba, a je s kuskusom delo najhitreje opravljeno.