5 stebel belušne zelene
150 g dimljenega sira
pest orehov
pomaranča ali limona
4 žlice sveže naribanega hrena ali žlica hrenove omake iz kozarca
sol, poper
3 žličke tekočega medu
oljčno ali orehovo olje
Priprava:
Iz pomaranče stisnemo sok. Potrebujemo ga približno 1 dl.
Hren pomešamo s pomarančnim sokom, soljo, poprom, tekočim medom in oljem. Tako smo dobili preliv za solato.
Belušno zeleno tanko narežemo na rezine, sir narežemo na kocke, orehe grobo nasekljamo.
V solatno skledo stresemo zeleno, sir, vse skupaj takoj prelijemo s polivko, potresemo z orehi in premešamo.
Če imamo čas, solato postavimo v hladilnik za pol ure, da se okusi okrepijo, drugače pa jo takoj ponudimo ob govejem golažu in kuhanem rižu.
Različica: Solata je še okusnejša, če ji dodamo olupljeno in na kocke narezano čvrsto hruško.