Sredin namig za kosilo: Solata z žitno kašo in redkvicami

S pikantnimi listi redkvic bo odlično pasala poleg popečenih kock sira za žar. Priprava solate vam bo vzela 40 minut.

Objavljeno
18. april 2017 23.35
ŽITNA SOLATA
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 200 g različnih kaš 
(npr. pšenica, kamut, pira, ječmen, oves)
  • šopek redkvic s svežimi mladimi listi
  • 5 kislih kumaric
  • trdo kuhano jajce
  • sol, poper

Priprava:

  1. Žitno zrnje oplaknemo v rešetu, nato ga v dvojni količini slane vode ali jušne osnove skuhamo, da ohrani še malo čvrstosti. Navadno zadošča pol ure. Ohladimo. Če ni popilo vse vode, jo porabimo v kakšni juhi.
  2. Trdo kuhano jajce olupimo.
  3. Kisle kumarice narežemo na kocke, redkvice grobo naribamo. Stresemo v solatno skledo, dodamo povsem ohlajeno žito, malo kisa kislih kumaric, koščke jajca, popramo in vse skupaj premešamo.
  4. Liste redkvic operemo in narežemo ter z njimi začinimo solato.
  5. Solato ponudimo po korenjevi juhi ob pečenem puran­jem zrezku.

Opomba: Solata je najboljša, če nekaj minut počaka v hladilniku, da se okusi okrepijo. Za krepkejši obrok ji dodajte popečene kocke sira za žar.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.