- 750 g različne zelenjave (korenje, buča, zelena, pastinak, koruza, grah ipd.)
- 100 g slanine ali krepka žlica poljubne maščobe
- 50 g ovsenih kosmičev, 50 g sončničnih semen
- 100 g masla, 50 g naribanega sira
- 2 žlici moke
- 4 dl vode ali jušne osnove
- sol
Priprava:
- Pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo manjši pravokoten model za narastke.
- Vso zelenjavo narežemo na kocke in prihranimo. Slanino narežemo na majhne kocke, če smo jo izbrali.
- Za posip najprej grobo zmeljemo ovsene kosmiče in semena, potem dodamo maslo, sol, poper, sir in s prsti zdrobimo v »drobtine«.
- V loncu razpustimo slanino ali maščobo, dodamo vso zelenjavo in popražimo. Potresemo z moko in počasi prilivamo tekočino. Kuhamo 5 minut.
- Zelenjavo z omako zvrnemo v model, potresemo s posipom in pekač porinemo v segreto pečico za 25-30 minut.
- Posipanko ponudimo kot prilogo puranjim nabodalom in zeleni solati. Za posladek postrežemo grški jogurt z dušenimi jabolki s cimetom in rumom.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.