Sredin namig za kosilo: Zelenjavna posipanka z ovsenimi kosmiči

Zelo uporaben recept za veliko različic. Priprava jedi bo vzela 10, čas peke pa 25–30 minut. Dober tek!

Objavljeno
02. oktober 2017 14.58
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 750 g različne zelenjave (korenje, buča, zelena, pastinak, koruza, grah ipd.)
  • 100 g slanine ali krepka žlica poljubne maščobe
  • 50 g ovsenih kosmičev, 50 g sončničnih semen
  • 100 g masla, 50 g naribanega sira
  • 2 žlici moke
  • 4 dl vode ali jušne osnove
  • sol


Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo manjši pravokoten model za narastke.
  2. Vso zelenjavo narežemo na kocke in prihranimo. Slanino narežemo na majhne kocke, če smo jo izbrali.
  3. Za posip najprej grobo zmeljemo ovsene kosmiče in semena, potem dodamo maslo, sol, poper, sir in s prsti zdrobimo v »drobtine«.
  4. V loncu razpustimo slanino ali maščobo, dodamo vso zelenjavo in popražimo. Potresemo z moko in počasi prilivamo tekočino. Kuhamo 5 minut.
  5. Zelenjavo z omako zvrnemo v model, potresemo s posipom in pekač porinemo v segreto pečico za 25-30 minut.
  6. Posipanko ponudimo kot prilogo puranjim nabodalom in zeleni solati. Za posladek postrežemo grški jogurt z dušenimi jabolki s cimetom in rumom.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.