Sredin namig za posladek: Kolač z bučkami z limonovim prelivom

Aromatična zelenjavna slaščica, ki je lahko tudi eden od vmesnih obrokov. Priprava traja 20, 
čas peke pa 45 minut.

Objavljeno
12. avgust 2016 17.30
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 3 jajca, 225 g sladkorja
  • 280 g moke, 1 dl oljčnega olja
  • 1,5 dl tekočega jogurta
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • po čajno žličko pecilnega praška in nastrganega suhega ingverja
  • po pol žličke sode bikarbone, soli in muškatnega oreščka
  • 2 žlički mletega cimeta, 300 g naribanih bučk (od 400 g celih)
  • 150 g mletih orehov ali mandljev
  • limonov preliv
  • sok 1 limone, 2 žlici sladkorja
  • 100-120 g sladkorja v prahu


Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 170-180 stopinj. Model namastimo in pomokamo.
  2. Bučkam odrežemo konce in jih grobo naribamo v skledo.
  3. V drugi posodi gladko zmešamo jajca, sladkor, olje, jogurt in vaniljo. Na zmes presejemo moko, pecilni prašek, sodo, sol in dišave. Premešamo, dodamo še naribane bučke in zmlete orehe.
  4. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v segreto pečico za 45 minut.
  5. Kolač vzamemo iz pečice in pustimo 10 minut hladiti v modelu.
  6. V posodici gladko zmešamo limonov sok s sladkorjem. Pecivo vzamemo iz modela, prestavimo na mrežico nad krožnikom in takoj premažemo z limonovim oblivom. Pustimo, da se ohladi.