- 4 jabolka
- za dobro pest različnega suhega sadja (hruške, rozine, datlji)
- pest oreščkov (mandlji, orehi)
- 2 žlici medu
- pomaranča
- Pečico vklopimo na 180 stopinj.
- Pomarančo prerežemo in stisnemo sok.
- Suho sadje drobno narežemo in v posodici prelijemo s polovico pomarančnega soka in pustimo namakati.
- Cela jabolka izvotlimo z nožičkom ali žličko, da odstranimo peščišče. Če želimo, da bodo bolj bogato nadevana, odprtino povečamo. Postavimo jih pokonci v model, tesno drugo ob drugem, da se ne prevračajo.
- Peščišča damo v kozico, prilijemo vodo, da pokrije vse skupaj, dodamo žlico sladkorja in kuhamo nekaj minut, da dobimo kompot. Prihranimo.
- Oreščke narežemo bolj grobo in jih dodamo k namočenemu suhemu sadju. Vse skupaj v posodici pomešamo z medom. Z nadevom napolnimo jabolka v pekaču.
- V jabolčni kompot prilijemo preostanek pomarančnega soka in tekočino nalijemo ob jabolka v pekaču. Pekač postavimo v segreto pečico za 15-20 minut, da se jabolka zmehčajo, a ne preveč, sicer razpadejo.
- Ponudimo kot sladico s stepeno smetano po paradižnikovi enolončnici s testeninami in fižolom.