Sredin namig za posladek: Tilslorte bondepiker

Slastna sladica s severa Evrope; priprava 15 minut

Objavljeno
06. september 2016 18.44
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 večja jabolka
  • 3 žlice rozin
  • sok pol limone
  • 2 žlici ruma
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice drobtin
  • pol čajne žličke cimeta
  • 2 dl sladke smetane


Priprava:

  1. Jabolka olupimo in narežemo na kocke, stresemo v kozico, takoj prelijemo z limonovim sokom, dodamo rozine, rum in 2 žlici sladkorja in segrejemo do vrenja. Ogenj povsem zmanjšamo in nekaj minut dušimo. Ohladimo.
  2. Posebej segrejemo maslo in drobtinice, jih narahlo svetlo popražimo, nato odstavimo, dodamo preostali sladkor in cimet in ohladimo.
  3. Sladko smetano čvrsto stepemo. Po želji le malenkost sladkamo in
  4. ali odišavimo z vaniljevim sladkorjem.
  5. V visoke kozarce naložimo najprej jabolčno kašo, nato potresemo s plastjo maslenih drobtinic in plastjo smetane ter plasti ponovimo. Ponudimo kot sočen posladek po njokih z omako iz svežih paradižnikov in solati s popečenimi trakci perutnine.


Opomba: Sladica je zelo nasitna.