Svet na krožniku: Širni svet na vašem krožniku

»Uporabljaj tiste surovine, ki jih pridelaš sam doma, saj je to najbolj zdravo in najbolj okusno.«

Objavljeno
18. december 2014 14.49
jer*Skuhna
Teja Kuk
Teja Kuk

Skuhna nudi prijeten prostor, kjer lahko okusite domačo, avtentično hrano Afrike, Azije in Južne Amerike.

December je skorajda povsod po svetu čas praznovanj, prežet s prijetnimi družinskimi in prijateljskimi srečanji. Prijetne spomine in družinske rituale naših kuharjev, smo združili v posebno kulinarično ponudbo, ki vas preko jedi, zgodb in glasbe popelje do domačih kurišč Kolumbije, Kenije, po želji pa skočimo še v Zimbabve.

Ob prihodu vas pričaka Skuhnin cocktail, ki smo ga prvič ponudili ob naši otvoritvi delujoče kuhinje, eno leto nazaj. Za ekipo Skuhne ima simbolični pomen, saj obuja prijetne spomine ob prvih gostih, ki so vstopili v naš prostor. Pripravil pa ga je Om ray, glavni kuhar Skuhne, ki prihaja iz Indije.

Po slavnih Kolumbijskih karnevalih in po prijateljskih druženjih, ki trajajo dolgo v noč, se prileže Kolumbijska juha iz koriandra in zelenjave, v kateri lahko plava storž koruze, jajce ali cel krompir. Ker vas ta večer v Skuhni čaka pravi karneval okusnih jedi, smo jo umestili na jedilnik.

V nadaljevanju se preko »predjedi treh kontinentov« sprehodimo po ulicah Egipta, kjer okusimo sveže pečeni falafel, s tradicionalno sezamovo omako ter sveže pečenim kruhom. Zavijemo še na solato z jogurtovim prelivom iz Indije ter domačim polpetom iz koruzne moke.

Giovanna je svoje otroštvo in mladost preživela v Kolumbiji, v Slovenijo pa jo je po študiju arhitekture priklicala ljubezen, kjer ji sedaj življenje izpopolnjujeta tudi dva majhna otroka. V Skuhni pripravlja jedi že slabo leto, tokrat pa se je odločila pripraviti jedi, ki jo spominjajo na rojstni dom. Mariniran piščanec s koriandrom, prelit s pomarančno omako ter pečeni krompir iz pečice, skupaj s koruznim storžem.

Steven, kuhar iz Kenije, ki ga je v Slovenijo prav tako pripeljala ljubezen, tu biva s svojo ženo in dvoletno hčerkico. Ko nam pripoveduje o svojem družinskem življenju v rodni državi, poudarja prijetna družinska kosila, kjer mama na sredino mize postavi vse jedi, ki si jih potem po želji postrežeš.

Delček kulture smo tako prenesli tudi k vam. Na sredini mize lahko ta dan v Skuhni najdete najbolj tradicionalne jedi. Kulinariko kenijskih jedi prepleta način razmišljanja. »Uporabljaj tiste surovine, ki jih pridelaš sam doma, saj je to najbolj zdravo in najbolj okusno.«

Ugali je bela polenta, kuhana v vodi. Vzemite si lepo oblikovano kepico, jo s prsti en del potisnite v dlan in oblikujte kroglico, ter namočite v omako. Če jeste pravilno, dlani niso umazane od omake in nikakor ni vljudno glasno cmokati s prsti!

Maharagwa je beli fižol, kuhan v kokosovem mleku. Najbolj razširjena jed na obalnem delu države. Kokosovo drevo raste praktično ob vsaki hiši in ko pripravljaš kosilo, je na dosegu roke.

Chapati je tradicionalni, nekvašeni kruh, pečen v emajlirani ponvici iz Kenije, ki ga je Steven prinesel kar iz Kenije, saj prenese dolgotrajno segrevanje ob peki številnih kruhkov za naše goste. Kruhek se zavije v palačinko. Je hrana delavcev, ki jo jedo tako, da v sredino palačinke zabodejo vilico in jo jedo z eno roko, z drugo pa zajemajo poljubno omako. Vseeno pa je za družinsko kosilo bolj pogost.

Po vseh okusnih jedeh, prisluhnemo v živo zapetim pesmim iz Zimbabveja, ki jih pojeta oče in hči zimbabvejskih korenin. Ker pa so številne pesmi oblikovane kot odmev, vas v petje vključimo in si pričaramo pravo glasbeno doživetje.

V jedilnikih v Skuhni so zajete zgodbe naših kuharjev in njihovih bližnjih, ter mladostniški spomini, ki se zrcalijo v domačih jedeh in kulturnih programih. Vabljeni k nam po nove dogodivščine in prijetne trenutke.

***

Teja Kuk je socialna delavka ter vodja projekta in prostovoljka v projektu Skuhna

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Vasja Golar, pivovar, pivovarna Bevog

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Uroš Štefelin, kuhar in gostinec, Vila Podvin