Torkov namig za kosilo: Bujta repa

Slovenska domača jed, ki vam bo vzela 5 minut, čas kuhanja pa še naslednjih 40 minut.

tor, 22.03.2016, 12:00
Že veste, kje boste danes jedli?

Na podlagi ocen, ki jih vsak teden objavljamo v Nedelu in Slovenskih novicah, je nastal digitalni vodič, ki dobrojedcem lajša odločitev o tem, kje bodo naslednjič sedli za mizo in kaj naj si nanjo pustijo prinesti.

Sestavine:

  • 1 kg kisle repe
  • 1 kg svežih mesnatih svinjskih kosti in 0,5 kg svinjskega mesa
  • 150 g prosene kaše
  • 3 stroki česna
  • manjša čebula
  • 2 žlici moke
  • 2 žlički mlete rdeče paprike
  • lovorov list, poper, sol po potrebi


Priprava:

  1. Mesnate kosti in meso narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.
  2. Zatem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.
  3. Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in vse skupaj svetlo prepražimo.
  4. Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo kakšni 2 minuti.
  5. Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Solimo po okusu in ponudimo kot glavno jed ali s popečenim svinjskim zrezkom, če je mesa bolj malo.

Prijavi sovražni govor