- 1 kg kisle repe
- 1 kg svežih mesnatih svinjskih kosti in 0,5 kg svinjskega mesa
- 150 g prosene kaše
- 3 stroki česna
- manjša čebula
- 2 žlici moke
- 2 žlički mlete rdeče paprike
- lovorov list, poper, sol po potrebi
Priprava:
- Mesnate kosti in meso narežemo na večje kose in položimo v lonec. Dodamo kislo repo, začinimo z lovorom, strtim in celim poprom ter prilijemo malo vode. Pristavimo in pokrito kuhamo pol ure. Soliti ni treba.
- Zatem stresemo v lonec proseno kašo, po potrebi prilijemo vodo (kaša popije precej vode!) in pokrito kuhamo še največ 10 minut.
- Medtem za zabelo narežemo čebulo in česen, vse stresemo v ponev. Dodamo prav malo olja in vse skupaj svetlo prepražimo.
- Poprašimo z moko in prilijemo vodo ter kuhamo kakšni 2 minuti.
- Nazadnje v zabelo dodamo mleto papriko in vse skupaj razredčimo s kozarcem vode, da dobimo omako. To zlijemo v lonec in pustimo, da jed še enkrat zavre. Solimo po okusu in ponudimo kot glavno jed ali s popečenim svinjskim zrezkom, če je mesa bolj malo.