Torkov namig za kosilo: Čemaževa juha

Krepko pekoča in lepo zelena poživitev duha in telesa. Priprava traja 5, čas kuhanja pa še 10 minut.

Objavljeno
27. marec 2017 22.49
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 4 krompirji
  • 200 g zamrznjenega graha
  • 2 krepki pesti čemaža
  • sol
  • 1-1,5 l jušne osnove ali vode
  • kisla smetana po okusu

Priprava:
  1. Krompir olupimo, damo v lonec in prilijemo toliko vode, da krompir povsem pokrije. Solimo, pristavimo in skuhamo skoraj do mehkega.
  2. Medtem grobo narežemo čemaž.
  3. Dodamo grah, čemaž, prilijemo malo vode in počakamo, da znova zavre, nato odkrito kuhamo 5 minut, da se grah zmehča.
  4. S paličnim mešalnikom vso zelenjavo pretlačimo v gladek pire, nato postopoma prilivamo tekočino, da dobimo primerno gosto juho. Nekaterim je ljubša bolj redka, drugim gostejša.
  5. Po potrebi dosolimo in čim prej postrežemo s kislo smetano po okusu.
  6. Po juhi ponudimo v ponvi pečeno pleskavico z ajvarjem, kajmakom in mehko lepinjo.


Opomba: Zaradi graha postane juha krepko zelena, ravno takšna, kot pričakujemo od čemaža.

Nasvet: Morda bo palični mešalnik za čemaževe liste prešibak in se bodo listi navijali na rezilo, namesto da bi jih to nasekljalo. Uporabite mešalnik za smutije, le da pred delom juho vseeno malce ohladite in mešajte postopoma, ne vse juhe naenkrat, ker rada »eksplodira«.

Namig: Če vam ostane kaj juhe, jo shranite za četrtek.

Ali ste vedeli: Krompir in grah vsebujeta škrob, ki je glavni naravni zgoščevalec juh.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.