Torkov namig za kosilo: Domači špecli s čebulo

Pravzaprav zelo preprosto in hitro narejeni. Priprava traja 5, 
čas kuhanja pa še 10 minut. Dober tek.

Objavljeno
22. april 2016 19.50
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 400 g moke,
  • krepak ščep muškatnega oreščka
  • 4 jajca, 1 dl vode, 1 dl mleka
  • 2 žlički soli, 2-3 žlice masla
  • 4-5 večjih čebul

Priprava:

  1. Moko, sol in muškatni orešček zmešamo. Dodamo jajca in prilijemo tekočino. Gladko premešamo in pustimo počivati.
  2. Medtem narežemo čebulo na rezine in na maslu počasi nad sred­nje močnim ognjem začnemo pražiti. Sem in tja pomešamo.
  3. Pripravimo si lonec in pasirko za sadje z nastavkom za večje luknjice, ki naj se lepo prilega na lonec. V lonec nalijemo vodo, jo solimo in zavremo.
  4. Na lonec namestimo pasirko in vanjo nalijemo četrtino testa, zavrtimo ročaj, da porinemo testo skozi luknjice v vročo vodo. Pasirko odmaknemo in s penovko poberemo vlivance, ki so že priplavali na površje. Malo odcedimo in stresemo v ponev na čebulo. Ponovimo s preostalim testom.
  5. Ko končamo, popražene špecle s čebulo potresemo s sirom in ponudimo kot glavno jed z veliko skledo zelene solate z redkvicami in praženimi (narezanimi) bučnimi semeni.

Opomba: Uporabite lahko tudi cedilo, vendar je daleč najlaže, elegantno in najmanj umazano s pasirko.