- 2 pesti stročjega fižola
- 2 korenčka
- 2 krompirja
- četrt glave svežega zelja
- žlica masla, žlica olja
- lovor, sol, poper, timijan
- 3 stroki česna
- večja merica olupljenega pečenega ali kuhanega kostanja
Priprava:
- Stročji fižol, korenje in zelje narežemo, stresemo v lonec ter na maslu prepražimo. Prilijemo vodo ali jušno osnovo.
- Krompir dobro umijemo in narežemo na manjše kocke. Stresemo v juho. Začinimo z lovorjem,
- timijanom in kuhamo 10 minut.
- Česen stremo in ga v kozici na olju na hitro popražimo, da zadiši. Zalijemo z zajemalko juhe, da poberemo ves česen s kozice in zlijemo v juho.
- V juho damo še ves kostanj, počakamo, da juha znova zavre in kuhamo še 5 minut.
- Ponudimo kot samostojno jed, po juhi pa si privoščimo še toplo jogurtovo pecivo.
- Koristen nasvet: Za gostejšo enolončnico, polovico zelenjave pretlačite s paličnim mešalnikom.
- Različica: Zelenjavo prepražite na kockah slanine.