Torkov namig za kosilo: Enolončnica z ohrovtom 
in suhim mesom

Na pustni torek jemo krepko zelenjavo in svinjino. Priprava traja 
10, čas kuhanja pa 30 minut. Za posladek naj bo pa krof!

Objavljeno
05. februar 2016 15.40
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,5 kg suhih svinjskih rebrc 
ali par kranjskih klobas
  • 50 g slanine, večji korenček
  • 250 g sveže raštike ali listnatega ohrovta
  • pol glave ohrovta, 4 krompirji
  • olje, sol, poper
  • 2 čebuli, 2 stroka česna
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • jušna osnova po potrebi


Priprava:

  1. V lonec nalijemo vodo in jo zavremo. Raštiko operemo, listom odstranimo trša stebla, prav tako očistimo ohrovt in ga narežemo na rezance. Vse skupaj stresemo v krop za 3 minute, nato odcedimo, drugače bo jed grenka.
  2. V drug lonec damo rebrca, prilijemo vodo do polovice in zavremo. Vodo odlijemo, rebrca pa prihranimo.
  3. Čebulo, korenje in slanino narežemo ter stresemo v lonec. Popražimo, da bo imela juha močan okus in prijetno barvo.
  4. Krompir olupimo in ga narežemo na večje kose. Krompir, suho meso ali klobaso, blanširani ohrovt, mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo damo v lonec in kuhamo 20 minut, da se krompir skuha in zelenjava zmehča.
  5. Začinimo s česnom, soljo in poprom in ponudimo kot glavno jed.

Nabrit namig: Za posladek je pa pustni krof.