- 0,5 kg suhih svinjskih rebrc ali par kranjskih klobas
- 50 g slanine, večji korenček
- 250 g sveže raštike ali listnatega ohrovta
- pol glave ohrovta, 4 krompirji
- olje, sol, poper
- 2 čebuli, 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- jušna osnova po potrebi
Priprava:
- V lonec nalijemo vodo in jo zavremo. Raštiko operemo, listom odstranimo trša stebla, prav tako očistimo ohrovt in ga narežemo na rezance. Vse skupaj stresemo v krop za 3 minute, nato odcedimo, drugače bo jed grenka.
- V drug lonec damo rebrca, prilijemo vodo do polovice in zavremo. Vodo odlijemo, rebrca pa prihranimo.
- Čebulo, korenje in slanino narežemo ter stresemo v lonec. Popražimo, da bo imela juha močan okus in prijetno barvo.
- Krompir olupimo in ga narežemo na večje kose. Krompir, suho meso ali klobaso, blanširani ohrovt, mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo damo v lonec in kuhamo 20 minut, da se krompir skuha in zelenjava zmehča.
- Začinimo s česnom, soljo in poprom in ponudimo kot glavno jed.
Nabrit namig: Za posladek je pa pustni krof.