- po 2 večja krompirja in korenčka
- 250 g raštike ali ohrovta
- 2-3 žlice kisle smetane
- manjša pločevinka koruze
- sol, poper, 3 stroki česna
- oljčno olje
Priprava:
- Pristavimo manjšo količino vode za blanširanje.
- Raštiki odstranimo debelejše listne žile, potem jo narežemo na rezance ali manjše kose. Narezano stresemo v krop za minuto, da oveni, nato odcedimo in prihranimo, vodo pa odlijemo.
- Krompir, korenje narežemo na kocke in stresemo v lonec. Prilijemo malo olja, popražimo, nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Ko zavre, pokrito kuhamo 10-15 minut, da se zelenjava zmehča.
- Česen sesekljamo.
- V lonec dolijemo vodo, v juho dodamo polovico raštike in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
- Dodamo še preostanek raštike, potem koruzo, vse solimo, popramo in zavremo.
- Nazadnje v juho vmešamo kislo smetano, začinimo z drobno sesekljanim česnom, brizgom oljčnega olja in ponudimo kot hranljivo enolončnico.
Nasvet: Po juhi ponudimo sadno solato in čokoladni mafin.