Torkov namig za kosilo: Juha z raštiko in koruzo

Še vedno uporabna zelenjava. Priprava vam bo vzela 5 minut, čas kuhanja pa 15 minut.

Objavljeno
23. maj 2016 22.30
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • po 2 večja krompirja in korenčka
  • 250 g raštike ali ohrovta
  • 2-3 žlice kisle smetane
  • manjša pločevinka koruze
  • sol, poper, 3 stroki česna
  • oljčno olje


Priprava:

  1. Pristavimo manjšo količino vode za blanširanje.
  2. Raštiki odstranimo debelejše listne žile, potem jo narežemo na rezance ali manjše kose. Narezano stresemo v krop za minuto, da oveni, nato odcedimo in prihranimo, vodo pa odlijemo.
  3. Krompir, korenje narežemo na kocke in stresemo v lonec. Prilijemo malo olja, popražimo, nato zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Ko zavre, pokrito kuhamo 10-15 minut, da se zelenjava zmehča.
  4. Česen sesekljamo.
  5. V lonec dolijemo vodo, v juho dodamo polovico raštike in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
  6. Dodamo še preostanek raštike, potem koruzo, vse solimo, popramo in zavremo.
  7. Nazadnje v juho vmešamo kislo smetano, začinimo z drobno sesekljanim česnom, brizgom oljčnega olja in ponudimo kot hranljivo enolončnico.


Nasvet: Po juhi ponudimo sadno solato in čokoladni mafin.