Torkov namig za kosilo: Koruzni žganci z ocvirki

100% koruzni. Čas kuhanja je 20 minut in dodajte še 15 minut za oblikovanje. Dober tek!

Objavljeno
21. januar 2017 20.19
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,5 l vode
  • 300 g koruzne moke
  • žlica soli
  • mast z ocvirki, vsaj 3 žlice

Priprava:

  1. V lonec nalijemo vodo, jo solimo in zavremo.
  2. V krop naenkrat stresemo vso koruzno moko, nič ne mešamo, le pustimo, da voda okoli moke začne znova brbotati in se moka sprime v kepo.
  3. Zdaj z ročajem kuhalnice v sredini kepe naredimo luknjo do dna lonca. Počakamo, da začne brbotati voda tudi v luknjici, nato pokrito ali napol pokrito kuhamo moko dalje 20 minut.
  4. Odstavimo, po potrebi odlijemo vodo (čeprav, po izkušnjah sodeč bo količina ravno pravšnja za imenitne žgance) in s kuhalnico krepko premešamo moko z vodo v velike žgance (po potrebi prilijemo prihranjeno vodo). Pokrijemo in pustimo počivati 10 minut.
  5. Posebej v kozici segrejemo mast z ocvirki.
  6. Spočite velike žgance prelijemo s polovico masti in z velikimi vilicami ali s kuhalnico začnemo rezati koruzne kepe v loncu na manjše, dokler nismo zadovoljni z obliko.
  7. Žgance postrežemo s preostankom masti z ocvirki kot prilogo pečenici in kuhani kisli repi.


Koristen nasvet: Lonec za kuhanje žgancev naj bo malo večji, predvsem pa visok, saj boste le tako brez težav oblikovali žgančke, ne da bi vam med delom uhajali iz posode po vsej delovni površini.
Glede odlivanja in prilivanja prihranjene vode: Jaz raje kuham v manjši količini vode in te potem nič ne odlivam, kot obratno, saj obožujem suhe in majhne žgance. Če vam kaj vode vseeno ostane, jo porabite pri zamesu kruha namesto običajne vode iz pipe ali mleka ali kot dodatek za zgoščevanje enolončnici oziroma juhi, da je ta bolj kremna.

Ali ste vedeli? Koruzni žganci niso le slovenska pogruntavščina. Poznajo jih tudi na Koroškem in celo v Italiji ob meji. Večinoma jih delajo iz mešanice koruzne in pšenične moke ali iz koruzne moke s krompirjem. Koruzo v obroku vedno sestavimo z beljakovinskimi živili živalskega izvora, se pravi z mesom ali z mlečnimi izdelki (kislim mlekom).

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.