Sestavine:
- 300 g pšenične moke
- 4 večji krompirji
- sol
- zabela: popečena panceta, mast z ocvirki, kisla smetana, maslo
Priprava:
- Krompir olupimo, narežemo na manjše kose, stresemo v lonec. Solimo, prilijemo približno liter vode in pristavimo. Ko voda zavre, kuhamo 5 minut, da se krompir skuha le na pol.
- Zatem v lonec naenkrat vsujemo moko in na srednje močnem ognju kuhamo toliko časa, da krop prevre (pokrije) moko.
- Zdaj moko preluknjamo z ročajem kuhalnice, spet pokrijemo in pustimo, da žganci vrejo še 15 minut.
- Kuhanim skozi cedilo odlijemo vodo (a jo prihranimo), nato jih vrnemo v lonec in z močno kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po potrebi prilijemo malo prihranjene vode.
- Zmes pustimo odkrito na toplem, da nekaj minut odleži, nato jo z vilicami razkosamo. Zabelimo po želji in ponudimo s pečenico in solato.
Opomba: Jed je značilno slovenska. V Prekmurju ji pravijo dödöli, kjer žgance tradicionalno zabelijo z zaseko in kislo smetano.