Torkov namig za kosilo: Krompirjevi žganci

Nekateri jim pravijo tudi dödöli, priprava vam bo vzela 5 minut, čas kuhanja pa 20-25 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
11. marec 2016 14.39
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • 300 g pšenične moke
  • 4 večji krompirji
  • sol
  • zabela: popečena panceta, mast z ocvirki, kisla smetana, maslo


Priprava:

  1. Krompir olupimo, narežemo na manjše kose, stresemo v lonec. Solimo, prilijemo približno liter vode in pristavimo. Ko voda zavre, kuhamo 5 minut, da se krompir skuha le na pol.
  2. Zatem v lonec naenkrat vsujemo moko in na srednje močnem ognju kuhamo toliko časa, da krop prevre (pokrije) moko.
  3. Zdaj moko preluknjamo z ročajem kuhalnice, spet pokrijemo in pustimo, da žganci vrejo še 15 minut.
  4. Kuhanim skozi cedilo odlijemo vodo (a jo prihranimo), nato jih vrnemo v lonec in z močno kuhalnico dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Po potrebi prilijemo malo prihranjene vode.
  5. Zmes pustimo odkrito na toplem, da nekaj minut odleži, nato jo z vilicami razkosamo. Zabelimo po želji in ponudimo s pečenico in solato.


Opomba: Jed je značilno slovenska. V Prekmurju ji pravijo dödöli, kjer žgance tradicionalno zabelijo z zaseko in kislo smetano.