Torkov namig za kosilo: Pečen treviški radič

odlična priloga; priprava 5 minut, čas peke 20–25 minut

Objavljeno
22. december 2014 10.36
PEČEN TREVIŠKI RADIČ
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Potrebujemo:

4 glavice treviškega radiča

4 rezine kuhanega ali pečenega pršuta

100 g edamca ali gaude

1–2 žlici oljčnega olja za pekač

Priprava:

Pekač namastimo z oljčnim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj.

Glavice radiča umijemo, ovijemo z rezino pršuta in položimo v pekač.

Prilijemo nekaj žlic vode, da se bo radič najprej malo podušil, in pekač porinemo v segreto pečico za 10 minut.

Medtem naribamo sir.

Vzamemo pekač iz pečice, radič potresemo z naribanim sirom in vrnemo v pečico še za 10–15 minut, da se sir raztopi in hrustljavo zapeče.

Ponudimo po kolerabni juhi kot prilogo k pečenim puranovim zrezkom in kuhanemu krompirju z zeleno solato.

Nasvet:

Poenostavljena različica je takšna, da radiče položimo v pekač, potresemo z rezinami ali kockami šunke ali salame in sirom (siri), torej z ostanki iz hladilniku, ko je treba pospraviti po njem pred prazničnim polnjenjem.