4 glavice treviškega radiča
4 rezine kuhanega ali pečenega pršuta
100 g edamca ali gaude
1–2 žlici oljčnega olja za pekač
Priprava:
Pekač namastimo z oljčnim oljem. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
Glavice radiča umijemo, ovijemo z rezino pršuta in položimo v pekač.
Prilijemo nekaj žlic vode, da se bo radič najprej malo podušil, in pekač porinemo v segreto pečico za 10 minut.
Medtem naribamo sir.
Vzamemo pekač iz pečice, radič potresemo z naribanim sirom in vrnemo v pečico še za 10–15 minut, da se sir raztopi in hrustljavo zapeče.
Ponudimo po kolerabni juhi kot prilogo k pečenim puranovim zrezkom in kuhanemu krompirju z zeleno solato.
Nasvet:
Poenostavljena različica je takšna, da radiče položimo v pekač, potresemo z rezinami ali kockami šunke ali salame in sirom (siri), torej z ostanki iz hladilniku, ko je treba pospraviti po njem pred prazničnim polnjenjem.