Torkov namig za kosilo: Pica s figami in kozjim sirom

S svežimi ali suhimi figami; priprava 10 minut, čas peke

Objavljeno
21. avgust 2015 13.43
PICA S FIGAMI
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo:
10 minut
8–10 svežih fig
večja rdeča čebula
žlica oljčnega olja
ščep soli, timijan
120 g trdega kozjega sira
100–150 g mocarele
vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke, 5 dl vode, 20 g svežega kvasa, 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli

Priprava:

Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je vsaj 250 stopinj Celzija.
Sveže fige narežemo na krhlje. Mocarelo narežemo, kozji sir grobo naribamo ali narežemo.
Čebulo narežemo na kolobarje in jo na žlici olja popražimo, da ovene. Ogenj zmanjšamo in čebulo solimo. Pražimo naprej, da čebula porjavi, približno 5 minut. Odstavimo in začinimo s timijanom.
Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo po naoljenem pekaču na največ pol centimetra debelo.
Testo tanko premažemo z oljem, potresemo z mocarelo in kozjim sirom. Čez vse naložimo popraženo čebulo in fige.
Pekač postavimo v segreto pečico za 10 minut. Pečeno pico ponudimo s sezonsko osvežilno solato.

Opomba: Zunaj sezone izberemo suhe fige, ki jih v manjši posodi prelijemo z vročo vodo in pustimo namakati 10 minut. Zatem jih narežemo na kocke.