Torkov namig za kosilo: Popečena polenta z bučnim oljem

Skromna jed, vendar imenitnega okusa. Priprava vam bo vzela 15 minut, čas kuhanja pa še 5 minut.

Objavljeno
14. januar 2017 16.59
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 125 g instant polente
  • sol
  • 4 mlade čebule ali 2 veliki čebuli
  • 100 - 150 g poltrdega sira ali mocarele
  • 50 - 100 g šunke, suhe salame, pancete
  • žlica masla
  • bučno olje

Priprava:

  1. Polento skuhamo po navodilih na embalaži v razmerju 1:3. Kuhano preložimo v skledo in postavimo na hladno za 15 minut, da se učvrsti. 
  2. Narežemo ali grobo naribamo sir in ga prihranimo. Narežemo mlado čebulo in mesnino ter vse skupaj damo v ponev. Pristavimo, po potrebi dodamo malo maščobe in vse skupaj popražimo, nato preložimo na krožnik.
  3. Ohlajeno polento zvrnemo na desko in jo razkosamo na večje kose. V ponvi raztopimo maslo in nanj položimo kose polente. Počakamo, da na dnu nastane čvrsta skorjica, šele nato kose polente obrnemo in popečemo še po drugi strani. 
  4. Po polenti potresemo popraženo čebulo s koščki mesnin, potresemo s sirom, odstavimo in pokrijemo za 2 minuti, da se sir stopi.
  5. Naložimo na krožnik in prelijemo z bučnim oljem. 
  6. Ponudimo s kruhom po kremni porovi juhi, zraven si privoščimo bogato radičevo solato s fižolom, za posladek pa še topel puding ali vanilijevo kremo.

Koristen nasvet: Ko pečete kose polente, res počakajte, da nastane skorjica, šele takrat obrnite. Sicer vam bodo kosi polente razpadli.

Namig: Svetujem, da polento skuhate dan prej in shranite v hladilniku do priprave.

Ali ste vedeli? Iz instant koruznega zdroba res skuhamo polento na tik-tak, vendar je takšna polenta vedno grobe strukture in praznega okusa. Veliko bolj milo polento sladkega okusa dobimo, če uporabimo koruzni zdrob, ki ga je potrebno kuhati počasi vsaj pol ure. Seveda, mešati, mešati in postopno prilivati vodo.