250–300 g oluščenega riža basmati
2 pora
1 korenček
steblo belušne zelene
1–2 žlički karija
žlička nastrganega suhega ingverja ali za prst debel košček svežega
2 dl sladke smetane za kuhanje
žlička masla (ali sojinega olja)
400 g tofuja
Priprava:
Najprej narežemo korenček in tofu ter oboje stresemo v visoko ponev, nato narežemo še zeleno in por, a to prihranimo.
Posebej pristavimo rahlo slano vodo. Ko zavre, v krop stresemo riž in ga napol pokritega kuhamo približno 10 minut, da se zmehča.
Zdaj v ponev h korenčku in tofuju dodamo maslo, pristavimo in pražimo minuto ali dve.
Dodamo še zeleno, por, začinimo s karijem, nastrganim ingverjem, prilijemo smetano, premešamo in pokrito kuhamo kakšnih pet minut, da se zelenjava zmehča, a korenček še ostane čvrst na ugriz.
Kuhan riž po potrebi odcedimo, nato stresemo v omako.
Pomešamo in ponudimo ob fižolovi solati s koruzo in kislimi kumaricami.
Različica: Namesto navadnega tofuja izberemo dimljenega.