Torkov namig za kosilo: Rižota z brokolijem in popečeno panceto

Uporabite tudi stebla brokolija, saj vsebujejo mnogo vlaknin, ki bi jih bilo škoda zavreči. Pa dober tek!

Objavljeno
20. februar 2017 16.35
koman*hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 večja brokolija
  • manjša čebula
  • malo olja za peko
  • 250 g riža za rižote
  • 1 - 1,5 l piščančje jušne osnove
  • 3 žlice masla
  • 75 g parmezana
  • sol, poper
  • 12 rezin kraške pancete
  • 1 dl belega vina


Priprava:

  1. Jušno osnovo zavremo.
  2. Brokoli očistimo, socvetja prihranimo, stebla pa narežemo na drobne kocke.
  3. Čebulo sesekljamo in na olju popražimo, da postekleni. Dodamo kocke stebel brokolija in pražimo še nekaj minut.
  4. Dodamo riž in vse skupaj mešamo, da riž postekleni, nato rižoto postopno in ob vztrajnem mešanju zalivamo z vrelo juho. Kuhamo do mehkega, približno 15 minut. Malo pred koncem dodamo cvetke brokolija in kuhamo odkrito do mehkega.
  5. Tik pred koncem v ponvi na obeh straneh popečemo tanke rezine pancete. Zalijemo jo z vinom in kuhamo še kakšno minuto, da postane hrustljava.
  6. Kuhani rižoti dodamo maslo in nariban parmezan ter vse odločno premešamo. Solimo po potrebi.
  7. Na kuhano rižoto razporedimo popečene rezine pancete in jo prelijemo s pokuhanim vinom iz ponve. Takoj ponudimo, zraven postrežemo vloženo solato iz rdeče pese.
  8. Ponudimo kot samostojno jed solato iz pisanega radiča s česnom in vloženo koruzo.


Koristen nasvet: Brokoli vsebuje približno toliko kalcija kot kravje mleko. Z enim manjšim brokolijem odrasel zadosti polovici dnevnih potreb po kalciju.

Ali ste vedeli? V steblih brokolija je mnogo vlaknin, kar bi bilo škoda zavreči. Če je brokoli svež sčvrstim steblom, teh niti ni potrebno lupiti. Poskusite kdaj zagristi v surovo steblo. Okus je čudovit. V sezoni peke na žaru (ali v domači kuhinji v ponvici) stebla brokolija le na hitro opecite in ponudite s pikantno omako.