Torkov namig za posladek: Tirolske štraube

Zabavna in hitra izvedba pustne slaščice. Priprava traja 5, čas cvrtja pa še 5 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
27. februar 2017 20.26
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 20 g masla
  • žlica sladkorja
  • 3 jajca
  • 200 g moke
  • 2,5 dl mleka
  • ščep soli
  • 4 žlice žganja ali ruma
  • olje za cvrtje
  • marmelada in sladkor

Priprava:

  1. Maslo povsem raztopimo.
  2. V posodo damo moko, maslo, mleko, žganje, sol, sladkor in jajce, ter s stepalnikom stepemo gladko tekoče testo. Pustimo počivati 10 minut.
  3. Izberemo ožjo kozico s premerom največ 20 cm in vanjo nalijemo olje. Pristavimo in segrejemo na 170 stopinj.
  4. Pripravimo si lijak z ozko odprtino. Odprtino zapremo s prstom in v lijak nalijemo testo.
  5. Lijak prestavimo nad segreto olje, odmaknemo prst in začnemo zlivati testo v vroče olje v progah, od roba proti sredini, nato v vrtincih. Testo nanesemo v več plasteh križem kražem, sem in tja naj ostane kakšna luknjica.
  6. Po 2 - 3 minutah, ko je spodnja plast že ocvrta, štraubo previdno obrnemo in kratko ocvremo še po drugi strani, nato vzamemo iz olja, odcedimo na servieti. Ponovimo s preostalim testom.
  7. Štraubo ponudimo še toplo s sladkorjem v prahu in marmelado po joti s klobaso.

Namig: Testo se med cvrtjem napihne in razleze do roba posode, zato posoda naj ne bo preširoka.

Koristen nasvet: Uporabite lijak z ozko odprtino; tako gre najlaže. Če ga nimate, lahko vzamete preprosto vrečko za zamrzovanje, ki jih odrežete vogalček. V skrajnem primeru testo vlivajte v olje z zajemalko v ozkem curku.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.