- 20 g masla
- žlica sladkorja
- 3 jajca
- 200 g moke
- 2,5 dl mleka
- ščep soli
- 4 žlice žganja ali ruma
- olje za cvrtje
- marmelada in sladkor
Priprava:
- Maslo povsem raztopimo.
- V posodo damo moko, maslo, mleko, žganje, sol, sladkor in jajce, ter s stepalnikom stepemo gladko tekoče testo. Pustimo počivati 10 minut.
- Izberemo ožjo kozico s premerom največ 20 cm in vanjo nalijemo olje. Pristavimo in segrejemo na 170 stopinj.
- Pripravimo si lijak z ozko odprtino. Odprtino zapremo s prstom in v lijak nalijemo testo.
- Lijak prestavimo nad segreto olje, odmaknemo prst in začnemo zlivati testo v vroče olje v progah, od roba proti sredini, nato v vrtincih. Testo nanesemo v več plasteh križem kražem, sem in tja naj ostane kakšna luknjica.
- Po 2 - 3 minutah, ko je spodnja plast že ocvrta, štraubo previdno obrnemo in kratko ocvremo še po drugi strani, nato vzamemo iz olja, odcedimo na servieti. Ponovimo s preostalim testom.
- Štraubo ponudimo še toplo s sladkorjem v prahu in marmelado po joti s klobaso.
Namig: Testo se med cvrtjem napihne in razleze do roba posode, zato posoda naj ne bo preširoka.
Koristen nasvet: Uporabite lijak z ozko odprtino; tako gre najlaže. Če ga nimate, lahko vzamete preprosto vrečko za zamrzovanje, ki jih odrežete vogalček. V skrajnem primeru testo vlivajte v olje z zajemalko v ozkem curku.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.