Torkov namig za kosilo: Toč s klobaso

Preprosta primorska jed; priprava 10 minut, čas kuhanja 10 minut

Objavljeno
30. marec 2015 13.26
TOČ S KLOBASO
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

žlica olja

par (kranjskih) klobas

večja čebula

sol, poper po okusu

žlica moke

voda

1 dl rdečega vina

pol pločevinke paradižnika

 

Priprava:

Klobaso skuhamo in narežemo na kolesca. Vodo, v kateri se je kuhala klobasa, prihranimo.

Čebulo narežemo na rezine, na žlici olja svetlo popražimo, poprašimo z moko, hitro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Dodamo paradižnik, prilijemo še vino in omako kuhamo 10 minut.

Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo prihranjeno vodo. Solimo in začinimo po potrebi in okusu.

 

Opomba: Na Primorskem je toč poznan kot preprosta jed za večerjo ali malico, praviloma z le nekaj rezinami klobase. Ponudijo ga s krompirjem, polento, njoki ali kruhom, ki se pomaka (»potoči«) v slastno omako, kar je bistveni del jedi, zraven se poda sezonska solata. Eden izmed točev je s klobaso, lahko pa ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom in podobno. Strastni ljubitelji mesnin naj dodajo par klobas več.