žlica olja
par (kranjskih) klobas
večja čebula
sol, poper po okusu
žlica moke
voda
1 dl rdečega vina
pol pločevinke paradižnika
Priprava:
Klobaso skuhamo in narežemo na kolesca. Vodo, v kateri se je kuhala klobasa, prihranimo.
Čebulo narežemo na rezine, na žlici olja svetlo popražimo, poprašimo z moko, hitro premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene vode. Dodamo paradižnik, prilijemo še vino in omako kuhamo 10 minut.
Nazadnje v omako dodamo narezano klobaso in po potrebi prilijemo prihranjeno vodo. Solimo in začinimo po potrebi in okusu.
Opomba: Na Primorskem je toč poznan kot preprosta jed za večerjo ali malico, praviloma z le nekaj rezinami klobase. Ponudijo ga s krompirjem, polento, njoki ali kruhom, ki se pomaka (»potoči«) v slastno omako, kar je bistveni del jedi, zraven se poda sezonska solata. Eden izmed točev je s klobaso, lahko pa ga pripravimo tudi z oljkami, kaprami, pršutom, fižolom in podobno. Strastni ljubitelji mesnin naj dodajo par klobas več.