- 1 kg kislega zelja
- čebula
- sol, poper
- pol žličke mlete kumine, ščep pimenta
- 2 žlici olja ali masti
- 500 g mešanega mletega mesa
- 150 g riža
- 4 - 5 dl vode ali juhe
- 2 dl kisle ali sladke smetane
- 2 jajci
Priprava:
- Čebulo in česen drobno narežemo, oboje na maščobi svetlo prepražimo, malo kasneje dodamo mleto meso, premešamo in počakamo, da posivi.
- V lonec stresemo še riž, prilijemo 4 dl tekočine in 10 minut kuhamo. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in pimentom.
- Pečico vklopimo na 200 stopinj.
- V namaščen pekač razporedimo polovico kislega zelja, na zelje naložimo meso z rižem in pokrijemo z drugo polovico zelja. Prelijemo s preostalo vodo, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
- Medtem za preliv v posodici zmešamo jajci s kislo smetano in s tem prelijemo jed. Pečemo še 20 minut oz. toliko časa, da riž popije vso tekočino, in ponudimo.
- Ponudimo kot samostojno jed, za posladek pa višnjev kompot iz shrambe.