Torkov namig za kosilo: Zeljna zloženka z rižem in mletim mesom

Štajerska specialiteta, katere priprava vam bo vzela 15, čas peke pa še 30 minut. Pa dober tek!

Objavljeno
29. november 2016 11.58
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg kislega zelja
  • čebula
  • sol, poper
  • pol žličke mlete kumine, ščep pimenta
  • 2 žlici olja ali masti
  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 150 g riža
  • 4 - 5 dl vode ali juhe
  • 2 dl kisle ali sladke smetane
  • 2 jajci

Priprava:

  1. Čebulo in česen drobno narežemo, oboje na maščobi svetlo prepražimo, malo kasneje dodamo mleto meso, premešamo in počakamo, da posivi.
  2. V lonec stresemo še riž, prilijemo 4 dl tekočine in 10 minut kuhamo. Začinimo s soljo, poprom, mleto kumino in pimentom.
  3. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  4. V namaščen pekač razporedimo polovico kislega zelja, na zelje naložimo meso z rižem in pokrijemo z drugo polovico zelja. Prelijemo s preostalo vodo, postavimo v segreto pečico in pečemo 10 minut.
  5. Medtem za preliv v posodici zmešamo jajci s kislo smetano in s tem prelijemo jed. Pečemo še 20 minut oz. toliko časa, da riž popije vso tekočino, in ponudimo.
  6. Ponudimo kot samostojno jed, za posladek pa višnjev kompot iz shrambe.