Torkov namig za posladek: Rižev narastek s skuto

Nežna jed, ki se topla kar stopi v ustih. Čas kuhanja vam bo vzel 15, priprava 5, čas peke pa še 20−25 minut.

Objavljeno
14. februar 2017 12.15
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,75 l mleka
  • 180 g belega okroglozrnatega riža
  • pol žličke soli
  • 70 g razmehčanega masla
  • 3 jajca
  • 200 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja

Priprava:

  1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.
  2. Medtem rumenjake ločimo od beljakov - slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.
  3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.
  4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
  5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
  6. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 - 25 minut, da se zlato zapeče.
  7. Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu kot sladico po gosti grahovi juhi (po želji s hrenovkami).

Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.

Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.