- 0,75 l mleka
- 180 g belega okroglozrnatega riža
- pol žličke soli
- 70 g razmehčanega masla
- 3 jajca
- 200 g pasirane skute
- 100 g sladkorja
Priprava:
- Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. V vrelo mleko stresemo riž. Ko mleko znova zavre, ga na šibkem ognju kuhamo 15 minut. Kuhan riž malce ohladimo.
- Medtem rumenjake ločimo od beljakov - slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.
- Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten narastkov model, ki ga namastimo.
- Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
- Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
- Beljake stepemo v trd sneg, ki ga previdno in pazljivo vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 - 25 minut, da se zlato zapeče.
- Ponudimo toplo potreseno s sladkorjem v prahu kot sladico po gosti grahovi juhi (po želji s hrenovkami).
Različica: Riž odišavite z vanilijo in/ali limonovo lupinico. Med riž vmešajte namočene rozine ali izkoščičene višnje iz kompota.
Ali ste vedeli? Skuta je v tej jedi za dodatek beljakovin v obroku, obenem poskrbi za sočnost narastka in harmonijo okusov.