Totrovo olje: ob mirnem želodcu je mirna tudi glava

Poznale so ga že naše babice, nato smo nanj pozabili, zdaj se vrača v velikem slogu.

sre, 22.10.2014, 15:00

Tatarski biftek iz postrvi s totrovim oljem

Ideja za drugačno predjed

 

Sestavine:

100 g fileja postrvi

3 žlice totrovega olja

čajna žlička sesekljanega kopra

2 žlici limonovega soka

malo naribane bio limone

paprika, poper, kajenski poper ali čili

avokado

morska sol

 

Priprava: Postrvji file pretlačimo, dodamo totrovo olje, koper, limonov sok in lupino. Premešamo in začinimo s papriko, poprom in čilijem.

Avokado prerežemo na pol, odstranimo koščico in meso avokada narežemo na rezine. Solimo in serviramo z domačim kruhom.

Jože in Ivana Kragelnik iz Slovenj Gradca sta pred petnajstimi leti med obiskom pri sorodnikih v Avstriji tožila nad bolečinami v želodcu. Podarili so jima stekleničko totrovega olja in njune tegobe so hitro popustile. Ko je Jože podedoval kmetijo, nista dolgo premišljevala. Oba vajena kmečkega dela sta se tokrat čez mejo odpravila po seme in z navadnim ričkom ali totrom (Camelina sativa) zasejala šestdeset hektarov na posestvu med Slovenj Gradcem in Dravogradom.

Totra drugod po Sloveniji ne boste našli. Pridelovanje se je ohranilo le na Koroškem, je povedal Jože Kragelnik z ekološke kmetije Kapler. Spomnil je, da so zdravilne učinke navadnega rička zelo dobro poznale že naše babice in dedki, vmes pa smo žal na to starodobno kulturno rastlino kar malo pozabili. Totrovo olje ima odlično razmerje omega 3, omega 6 in omega 9 maščobnih kislin. Žlička zjutraj na tešče in žlička zvečer pred spanjem preženeta utrujenost, razdraženost, pomaga pri različnih želodčnih težavah, krepi imunski sistem, znižuje raven holesterola, pomaga pri boleznih srca in ožilja, pa tudi pri diabetesu, alergijah in težavah s kožo, navajajo različni viri.

Rastlina ni zahtevna za pridelovanje. Približno sto dni potrebuje za vegetacijo. Cveti rumeno. Požanjejo jo julija, pri čemer je zelo pomembno, kdaj, da ni že prezrela in se pridelek ne usuje na tla. Požeto jo približno tri dni sušijo kar na polju. Nato jo odpeljejo pod streho, kjer čaka, da gre najprej na stresalnik, nato v vetrnik, kjer ločijo zrnje od plev. Šopek suhe rastline bi vas najprej spomnil na lan, a mu je podoben le, če ga pogledamo na hitro. V svojih čašicah skriva mnogo drobnih zlatorjavih semen, takšne barve je tudi olje.

Za ljudi in živino

»Letošnji pridelek bo slab,« potoži Jože Kragelnik in z roko seže v košaro s semeni. »Približno tri kilograme semena potrebujemo za liter olja,« je razložila Ivana. Brez težav prodajo vse, kar stisnejo. Če smo iskreni, komaj dohajata povpraševanje. »Hladno stiskano olje vsebuje tudi veliko vitamina E, ki deluje kot antioksidant,« pojasnita zakonca, ki med svojimi kupci doslej še nimata kakšnega nezadovoljneža. »Pri promociji uživanja totrovega olja najbolj zaleže ljudski glas oziroma zadovoljna stranka. Ko nekomu pomaga, pove naprej,« ugotavljata Kragelnikova na kmetiji, kjer je bila nekoč doma Jožetova mama. Pri hiši je vedno imela en »petl« totra. Sadili so ga za ljudi in živali. »Živini so tu in tam nasuli malo semena, z oljem pa so ji mazali rane,« se spominja Jože. Njegov ded, ki je skusil soško fronto, je pripovedoval, da so zdravniki vedno nosili s seboj stekleničke s totrovim oljem. Z njim so zdravili manjše rane in ožganine.

Jože in Ivana Kragelnik ga stiskata sproti. »Teden dni potrebuje, da se usedejo usedline in se izčisti. Pomembno je, da je vedno sveže zaradi vitamina E, ki začne sčasoma propadati,« opozorita sogovornika. Na kmetiji redita tudi manjšo čredo ovac, ki jih hranita s totrovimi tropinami, zato njune jagenjčke – kupcem so na voljo zgodaj spomladi – odlikuje »dodana vrednost«. Pravzaprav na kmetiji ničesar ne zavržejo. Niti ovčje volne ne, za katero že dolgo ni več kupcev. Ivana jo položi v visoke grede, v katerih ima med letom buče, kumare in paradižnik, pozimi pa zimsko solato.

V kruhu, skuti, na solati ...

Totrovo olje je primerno tudi za uporabo v kuhinji. A vedno uporabljamo le hladno, saj bi ga s pregrevanjem uničili. Pri Kragelniku ga polijejo čez solato, dodajajo ga v različne namaze, tropine pa zmeljejo v moko in jo dodajajo k testu za kruh. »Lahko zatrdim, da se totrovo olje vrača. Bilo je obdobje, ko je bilo povsem pozabljeno. Ljudje so ga znova odkrili,« pravi Jože Kragelnik, ki ga kupci pogosto pokličejo in se čudijo, kako je mogoče, da takoj umiri želodec. In če je miren želodec, je mirna tudi glava, sta prepričana zakonca Kragelnik. V prihodnje želita na svoji kmetiji povečati ponudbo olj. Poleg totrovega olja in olja oljne ogrščice, ki je nepogrešljivo v kuhinji (na primer pri cvrtju, saj je razpade pri 180 stopinjah), želita kupcem ponuditi tudi orehovo in še kakšno.

Prijavi sovražni govor