Odprta kuhinja: Tudi dame z veseljem zagriznejo

Imenitna domača salamica, fino zašplijena kranjska klobasa ali dimljen pršut.

Objavljeno
01. oktober 2015 11.45
traditional sausages whole and sliced on chopping board with herbs and spices
Saša Drobnič Škrjanec
Saša Drobnič Škrjanec

Ne, ne, seveda so dnevi še pretopli za domače koline. So pa jutra dovolj hladna in večeri ravno prav sveži, da nam zadiši kaka imenitna domača salamica, pa fino zašpiljena kranjska klobasa ali dimljen pršut. Lahko tudi istrski, ki čisto »na frišno« nosi evropsko zaščitno označbo porekla, kar nam je uspelo doseči celo v kompaniji s Hrvati.

No ja, ko smo ravno pri pršutu in EU-dokumentih – ko sem pred dnevi na glavni tržnici v Ljubljani kupovala nekatere sestavine za današnje jedi, sem bila prav nejevoljna, ker je ni roke na vsej tržnici, da bi mi pršut na fino odrezala s celega stegna na stojalu. Močno upam, da sem imela samo smolo z izborom dneva. Čeprav nikoli ne veš, ali spet ne sledimo slepo kaki evropski sterilni direktivi, ki pravi, da je tako početje lahko nevarno ali higiensko sporno. Medtem ko pri sosedih ni lepšega kot reči »grazie« in zagristi v sveže pripravljen sendvič z debelimi rezinami sočnega kuhanega pršuta, ki ga je urna roka ravnokar odrezala s cele noge na stojalu. In to na vogalu zakotne ulice, glavni nakupovalni promenadi ali celo v hipermarketu.

Pa še ena slika mi je krožila po glavi, ko sem razmišljala o receptih s suhomesnimi izdelki. Ko sem se konec avgusta udeležila sejma Tendence 2015 v Frankfurtu, mi je bilo res imenitno opazovati predvsem tiste zrele fine gospe, ki s trendovskimi torbami v rokah, kot bi ravno prišle z modnih brvi, s takim užitkom zagrizejo v frankfurterico ali »currywurst« (klobasa z dodatkom karija), da se jim gorčica pocedi iz kotičkov ust. Ja, ravno tako kot v sočno kranjsko klobaso ugrizne gospa poštarica (nepozabna Mila Kačič), medtem ko prav elegantno štemplja pošiljke v naši filmski klasiki Vesna.

Danes sem kranjsko klobaso zavila v testo in jo spekla v emajliranem lončku s slovenskimi nageljni. Slani inčuni pa so tu, verjemite, prav izvrstna kombinacija za brbončice, le kvašeno testo naj bo skoraj neslano. Čebula je klasična spremljava suhomesnih izdelkov, dodala pa sem ji še svežino hruške. Poskusite lisičke s pršutom, sirarsko skuto in šopkom aromatičnih solatk. Če ste za narezek, pa ga za spremembo postrezite v kozarčku.

Polnjena čebula s pečeno slanino

Najboljše prijateljice: čebula, hruška in slanina

Sestavine:

4 srednje velike rdeče čebule, 1 hruška

10 dag sirnega namaza, 10 dag slanine

0,5 dl belega suhega vina, sol, poper, oljčno olje

lovorjev list, klinčki, sveži timijan, drobnjak

 

Priprava:

Čebulo olupimo, posolimo, ji dodamo lovorjev list in klinčke. Kuhamo nad soparo približno 10 minut. Kuhano ohladimo.

Slanino narežemo na tanke rezine in jo zložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo v pečici pri 200 °C približno 5 minut oz. toliko, da se robovi lepo zapečejo. Pečeno slanino preložimo na papirnato brisačo, da odteče odvečna maščoba in se ohladi.

Čebuli izdolbemo sredico in jo drobno nasekljamo. Na rahlo jo prepražimo na oljčnem olju in ji dodamo na kocke narezano hruško, še malo popražimo in zalijemo s suhim vinom. Pokuhamo le toliko, da alkohol izpari, potem pa odstavimo in ohladimo.

V posodi zmešamo sirni namaz, lahko ga zamenjamo tudi s skuto. Dodamo mu ohlajeno čebulo s hruško, nadrobljeno pečeno slanino, sol, poper, sveže začimbe, žlico ali dve oljčnega olja.

Sestavine med seboj dobro premešamo in napolnimo čebulo.

Dekoriramo s pečeno slanino in zraven postrežemo sveže pečen kruh.