- testo
- 300 g pšenične moke
- ščepec soli
- jajce
- malo olja
- košček kvasa
- 60 ml tople vode
- 180 ml vroče vode
- nadev
- 250 g borovnic
- 45 g moke
- dekoracija
- smetana ali jogurt
- rjavi sladkor
- cimet
Priprava:
- Testo: moko presejemo, dodamo sol in jajce. V topli vodi raztopimo kvas in mu primešamo prej narejeno zmes. Vse dobro zmešamo in postopoma dodajamo vročo vodo. Na hitro ugnetemo mehko, gladko testo.
- Nadev: borovnice operemo in jih dobro osušimo. Dodamo jim moko in na rahlo premešamo.
- Razvaljamo testo in iz njega izrežemo kolesca. V sredino dodamo po žličko borovnic in jih zvijemo skupaj. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa in nadeva.
- Narejene žlikrofe kuhamo v slanem kropu 2-3 minute. Kuhane dobro odcedimo.
- Postrežemo jih z jogurtom ali stepeno smetano in potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom.