V nedeljo pečemo: Borovničevi žlikrofi

Sezona borovnic je sicer že za nami, nekaj sladkih črnih sadežev pa je zagotovo še ostalo. Tudi za pripravo takšne sladice.

Objavljeno
23. julij 2016 00.52
R. O. K.
R. O. K.
Sestavine:
  • testo
  • 300 g pšenične moke
  • ščepec soli
  • jajce
  • malo olja
  • košček kvasa
  • 60 ml tople vode
  • 180 ml vroče vode
  • nadev
  • 250 g borovnic
  • 45 g moke
  • dekoracija
  • smetana ali jogurt
  • rjavi sladkor
  • cimet


Priprava:

  1. Testo: moko presejemo, dodamo sol in jajce. V topli vodi raztopimo kvas in mu primešamo prej narejeno zmes. Vse dobro zmešamo in postopoma dodajamo vročo vodo. Na hitro ugnetemo mehko, gladko testo.
  2. Nadev: borovnice operemo in jih dobro osušimo. Dodamo jim moko in na rahlo premešamo.
  3. Razvaljamo testo in iz njega izrežemo kolesca. V sredino dodamo po žličko borovnic in jih zvijemo skupaj. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa in nadeva.
  4. Narejene žlikrofe kuhamo v slanem kropu 2-3 minute. Kuhane dobro odcedimo.
  5. Postrežemo jih z jogurtom ali stepeno smetano in potresemo z rjavim sladkorjem in cimetom.