V nedeljo pečemo: Čoko-vaniljeve lučke

Klasična kombinacija, ki nikoli ne razočara.

Objavljeno
12. junij 2015 13.23
Ana Bulat
Ana Bulat

Prijetna osvežitev v kar malo nepričakovanih poletnih dneh. Za šest ali sedem lučk (odvisno od velikosti modelčkov).

Sestavine:
2 dl sladke smetane
2 dl mleka
žlička škroba
1/2 žličke vanilje v prahu
60 g sladkorja
2 žlici polnomastnega grškega jogurta
100 g temne čokolade (lahko tudi mlečne)

Priprava:

Čokolado nalomimo na drobne koščke, jo stresemo v manjšo skodelico in postavimo na stran.
Sladko smetano (nestepeno) in mleko zmešamo.
Žličko škroba zmešamo z žlico vode, da se razpusti, ter dodamo k mlečni mešanici. Postavimo na štedilnik, dodamo še vaniljo, sladkor in zavremo. Kuhljamo 3–5 minut, ravno toliko, da se začne gostiti.
Polovico mlečne zmesi vlijemo k čokoladi. Mešamo, da se popolnoma raztopi. Čokoladno zmes nadevamo v modelčke in postavimo v zamrzovalnik za dobrih 20 minut. Preostala zmes – samo vaniljeva – naj se medtem malce ohladi, nato vanjo primešamo še grški jogurt. Nadevamo jo na čokoladno zmes in vse skupaj vrnemo v zamrzovalnik. Po dobre pol ure v sladoled potisnemo še leseno palčko, nato pustimo, da popolnoma zmrzne (vsaj 4 ure).

Namig:
Po želji lučke oblijemo še s stopljeno čokolado in potresemo z oreščki, kokosom, zdrobljenimi piškoti ...