Prihodnji teden, 19. marca, bo 1300 odličnih kuharjev po vsem svetu, tudi 12 slovenskih, kuhalo večerjo v francoskem duhu, kot poklon gastonomiji, ki je prispevala toliko pomembnih idej, kulinarične izobrazbe in sestavin, ki so jih v svojo pripravo vedno vtkale tudi lokalne zgodbe. V četrtek lahko greste v restavracijo, lahko pa se francoski kuhinji tudi sami igrivo poklonite s to sladičico, mednarodno imenovano francoski opečenec: french toast sodobno, v zgodovini pa od 14. stoletja znano kot tostées dorées ali pain perdu – izgubljeni kruh. Pri nas so to čisto navadne, ljube nam pohane šnite.
Sestavine:
6 jajc (lahko je tudi kakšno manj), 3,5 dl mleka ali smetane
2 žlici vaniljevega ekstrakta, pol žličke cimeta
po ščep muškatnega oreščka in soli
6 debelejših rezin kruha, najbolje od prejšnjega dne
4 žlice masla, 4 žlice olja
med, javorov sirup, čokoladni namaz po izbiri
Priprava:
V primerno veliki skledi zmešajte jajca, smetano ali mleko, vaniljo, cimet, muškatni orešček in sol. Postavite na stran.
Rezine kruha v eni plasti razporedite v nižjo skledo. Prelijte jajčno mešanico po njih in pustite, da se deset minut vpija z ene strani, nato obrnite kruh na drugo stran.
Segrejte pečico na približno 120 stopinj; na rešetko položite peki papir.
Pol masla in olja razgrejte v ponvi na srednji temperaturi ter z obeh strani zlato opecite kruh, 2 do 3 minute na vsaki strani. Pečene preložite na rešetko in shranite v pečico, da bodo ostale tople.
Ponev obrišite, nato postopek ponovite z drugo polovico sestavin.
Postrezite toplo, z dodatkom po izbiri, lahko pa samo z nekaj sladkorja v prahu, svežega sadja ali dobrega domačega medu.