V nedeljo pečemo: Pohane šnite

ali če želite drugače ... francoski opečenec!

Objavljeno
13. marec 2015 14.46
Ana Bulat
Ana Bulat

Prihodnji teden, 19. marca, bo 1300 odličnih kuharjev po vsem svetu, tudi 12 slovenskih, kuhalo večerjo v francoskem duhu, kot poklon gastonomiji, ki je prispevala toliko pomembnih idej, kulinarične izobrazbe in sestavin, ki so jih v svojo pripravo vedno vtkale tudi lokalne zgodbe. V četrtek lahko greste v restavracijo, lahko pa se francoski kuhinji tudi sami igrivo poklonite s to sladičico, mednarodno imenovano francoski opečenec: french toast sodobno, v zgodovini pa od 14. stoletja znano kot tostées dorées ali pain perdu – izgubljeni kruh. Pri nas so to čisto navadne, ljube nam pohane šnite.

Sestavine:

6 jajc (lahko je tudi kakšno manj), 3,5 dl mleka ali smetane
2 žlici vaniljevega ekstrakta, pol žličke cimeta
po ščep muškatnega oreščka in soli
6 debelejših rezin kruha, najbolje od prejšnjega dne
4 žlice masla, 4 žlice olja
med, javorov sirup, čokoladni namaz po izbiri

Priprava:

V primerno veliki skledi zmešajte jajca, smetano ali mleko, vaniljo, cimet, muškatni orešček in sol. Postavite na stran.

Rezine kruha v eni plasti razporedite v nižjo skledo. Prelijte jajčno mešanico po njih in pustite, da se deset minut vpija z ene strani, nato obrnite kruh na drugo stran.

Segrejte pečico na približno 120 stopinj; na rešetko položite peki papir.

Pol masla in olja razgrejte v ponvi na srednji temperaturi ter z obeh strani zlato opecite kruh, 2 do 3 minute na vsaki strani. Pečene preložite na rešetko in shranite v pečico, da bodo ostale tople.

Ponev obrišite, nato postopek ponovite z drugo polovico sestavin.

Postrezite toplo, z dodatkom po izbiri, lahko pa samo z nekaj sladkorja v prahu, svežega sadja ali dobrega domačega medu.