Zata vikend so že v začetku tedna napovedovali sneg. Morda je to zadnja priložnost, da si sebe predstavljate v debelih volnenih nogavicah, na kavču, z odejico ter kosom tega šarklja (ki diši tako dobro!) in črno kavo. Ne pozabite pa na tehnikalije: pekač za šarkelj premera 21 cm.
Sestavine:
200 g moke
žlička pecilnega praška
70 g masla sobne temperature
80 g sladkorja
zavitek vaniljev sladkor
jajce
0,5 dl sladke smetane
žlica olja
0,5 dl mleka
70 g temne čokolade (narezane na koščke)
50 g zamrznjenih jagod (narezanih na majhne koščke)
Priprava:
Pekač namastimo z maslom in posujemo z drobtinami.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.
V posodi zmešamo moko in pecilni prašek in postavimo na stran.
Z mešalnikom penasto stepemo maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Posebej ročno dobro zmešamo jajce, sladko smetano (nestepeno), olje in mleko. Prelijemo k maslu, premešamo (z mešalnikom) in počasi dodamo še moko. Na hitro z žlico vmešamo še koščke čokolade in jagod.
Nadevamo v pekač in pečemo 45–50 minut. Po potrebi pokrijemo s folijo.
Ko je kolač pečen, naj še nekaj minut počiva, nato ga previdno vzamemo iz modla (je namreč zelo rahel).
Namig: Jagod ne odmrzujemo, kar zamrznjene previdno narežemo na koščke.