V nedeljo pečemo: Šarkelj s čokolado in jagodami

Za mrzel zimski dan ob kavi ...

Objavljeno
01. februar 2015 09.04
Ana Bulat
Ana Bulat

Zata vikend so že v začetku tedna napovedovali sneg. Morda je to zadnja priložnost, da si sebe predstavljate v debelih volnenih nogavicah, na kavču, z odejico ter kosom tega šarklja (ki diši tako dobro!) in črno kavo. Ne pozabite pa na tehnikalije: pekač za šarkelj premera 21 cm.

Sestavine:

200 g moke

žlička pecilnega praška

70 g masla sobne temperature

80 g sladkorja

zavitek vaniljev sladkor

jajce

0,5 dl sladke smetane

žlica olja

0,5 dl mleka

70 g temne čokolade (narezane na koščke)

50 g zamrznjenih jagod (narezanih na majhne koščke)

 

Priprava:

Pekač namastimo z maslom in posujemo z drobtinami.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija.

V posodi zmešamo moko in pecilni prašek in postavimo na stran.

Z mešalnikom penasto stepemo maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Posebej ročno dobro zmešamo jajce, sladko smetano (nestepeno), olje in mleko. Prelijemo k maslu, premešamo (z mešalnikom) in počasi dodamo še moko. Na hitro z žlico vmešamo še koščke čokolade in jagod.

Nadevamo v pekač in pečemo 45–50 minut. Po potrebi pokrijemo s folijo.

Ko je kolač pečen, naj še nekaj minut počiva, nato ga previdno vzamemo iz modla (je namreč zelo rahel).

 

Namig: Jagod ne odmrzujemo, kar zamrznjene previdno narežemo na koščke.