V nedeljo pečemo: Sočna pomarančna torta

Za pripravo izjemno preprosta torta.

Objavljeno
06. marec 2015 13.41
Ana Bulat
Ana Bulat

Očarala bo predvsem ljubitelje citrusov in tiste, ki se stežka uprejo sladkemu. Sestavine so za pekač premera 20 cm.

Sestavine:
50 g pirinega zdroba
100 g sladkorja, 3 jajca
150 g mletih mandljev
žlička pecilnega praška
10 žlic olja (pribl. 0,5 dl)
lupinica bio pomaranče
sirup
sok 1 pomaranče
0,4–0,5 dl vode
2 žlici ruma
4 žlice sladkorja

Priprava:
Dno in obod pekača namastimo z oljem ali maslom. Dno obložimo s peki papirjem, po obodu pa posujemo malce drobtin. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.
V večji posodi zmešamo pirin zdrob, sladkor, mlete mandlje in pecilni prašek.
V manjši posodi ročno z metlico razžvrkljamo 3 jajca, dodamo olje in lupinico pomaranče ter dobro premešamo. Zmes primešamo k suhim sestavinam, vlijemo v pekač in pečemo približno 25 minut. Pečeno pustimo stati nekaj minut, nato jo previdno obrnemo na krožnik (dno torte bo naš vrhnji del).
Za sirup v kozici zmešamo sok pomaranče, vodo, rum in sladkor. Kuhljamo na srednji temperaturi, dokler se ne začne gostiti (približno 5 minut). Prelijemo po še topli torti.

Namig: Postrežemo toplo ali hladno, z malo sladke smetane ali jogurta.