Očarala bo predvsem ljubitelje citrusov in tiste, ki se stežka uprejo sladkemu. Sestavine so za pekač premera 20 cm.
Sestavine:
50 g pirinega zdroba
100 g sladkorja, 3 jajca
150 g mletih mandljev
žlička pecilnega praška
10 žlic olja (pribl. 0,5 dl)
lupinica bio pomaranče
sirup
sok 1 pomaranče
0,4–0,5 dl vode
2 žlici ruma
4 žlice sladkorja
Priprava:
Dno in obod pekača namastimo z oljem ali maslom. Dno obložimo s peki papirjem, po obodu pa posujemo malce drobtin. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija.
V večji posodi zmešamo pirin zdrob, sladkor, mlete mandlje in pecilni prašek.
V manjši posodi ročno z metlico razžvrkljamo 3 jajca, dodamo olje in lupinico pomaranče ter dobro premešamo. Zmes primešamo k suhim sestavinam, vlijemo v pekač in pečemo približno 25 minut. Pečeno pustimo stati nekaj minut, nato jo previdno obrnemo na krožnik (dno torte bo naš vrhnji del).
Za sirup v kozici zmešamo sok pomaranče, vodo, rum in sladkor. Kuhljamo na srednji temperaturi, dokler se ne začne gostiti (približno 5 minut). Prelijemo po še topli torti.
Namig: Postrežemo toplo ali hladno, z malo sladke smetane ali jogurta.