Včasih se pod večer podpiše sreča

Koledarsko leto se izteka in kmalu bomo prestopili v novo, 2015.

Objavljeno
29. december 2014 13.14
Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Zadnji večer starega leta si vsi želimo preživeti kar se da lepo. A resnici na ljubo je to včasih težko, nekaterim pa celo odveč. Praz­novanja v decembru se vrstijo drugo za drugim ...

Sem med tistimi, ki upajo, da bo silvestrska noč jasna, mrzla in gore odete v belo odejo; tako bodo še bolj prijali vroči aromatični pripravki, ki sem si jih zamislila za zadnjo noč v letu.

Če boste letos morda v vlogi gostitelja, verjetno že kujete načrte, kaj boste pripravili, če pa nimate ideje – razmišljajte o mandljih. Vonj teh toplih praženih oreščkov naredi ljudi brezskrbne in hkrati pričara domačnost; mandljev kolač pa je preprosto pecivo, ki se lahko kosa s še tako zahtevnim receptom. Za dodatek pa bogato aromatično vino, ki pogreje in sprosti. Če vse skupaj združimo in če se nam nasmehne še zvezdnato nebo, bo tako, kot če se pod večer podpiše sreča.

 

Mandljev kolač brez moke

 

Lahko se kosa s še tako imenitnimi recepti

 

Potrebujemo:

testo

300 g mandljev brez lupinice

4 jajca

150 g trsnega sladkorja

lupina bio limone

po noževo konico: vanilje, cimeta in kardamoma ter sode bikarbone

mandlji v lističih za posip

preliv

sladkor in javorov sirup

 

Priprava:

Pečico vključimo na 180 stopinj Celzija.

Jajca ločimo.

Rumenjake s sladkorjem penasto vmešamo, iz beljakov naredimo sneg.

K rumenjakom dodamo mlete mandlje in limonino lupinico, sodo bikarbono in začimbe, nazadnje ročno vmešamo sneg beljakov.

Pekač obložimo s peki papirjem, vlijemo testo in pečemo 45 minut.

Sladkor in javorjev sirup premešamo, da dobimo gosto glazuro, z njo namažemo kolač in potresemo z mandlji v lističih.