Venček iz kvašenega testa

Ni še prepozno, da ga pripravite. Ko bo po praznikih odslužil, ga uporabiti v nadevu za pečenko ali za kruhove cmoke namesto žemljic ...

Objavljeno
29. november 2014 21.30
Adventni venček, Bezuljak, 25,11,2014
Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Za venček premera približno 35 cm

Sestavine:

70 dag moke
2 dl mleka, rumenjak
20 dag masla ali margarine
ščep soli
3 žlice mleka in rumenjak za premaz
dekoracija
4 sveče iz čebeljega voska
posušeno sadje (jabolko, limona, pomaranča),
koruzno ličkanje, rafija ali žitna slama
kvasec
2 dl mleka, kocka kvasa
po žlička moke in sladkorja

Priprava
:
Pripravimo kvasec iz kvasa, 2 dl mlačnega mleka, žličke moke in žličke sladkorja. Zamešamo in pustimo na toplem, da naraste.


Medtem presejano moko stresemo v večjo posodo, primerno za pripravo testa, in posolimo. V moko naredimo jamico, vanjo zlijemo 2 dl mlačnega mleka, v katerem smo razmešali maslo, in dodamo rumenjak. Malo že vmešamo moke z roba, nato dodamo kvasec. Po mešanju začnemo stepati s kuhalnico, posebej namenjeno za peko. Testo je pripravljeno, ko se v njem začnejo delati veliki mehurji.


Oblikujemo hlebček, ga potresemo z nekaj moke in pokrijemo s prtičkom. Posodo damo na toplo, da testo vzhaja.


Ko je testo dovolj vzhajano, ga položimo na primerno pomokano desko. Razdelimo ga na 3 hlebčke. Z rokami vsakega posebej zvaljamo na približno 80 do 85 cm dolžine.


Iz vseh treh svaljkov spletemo kito in jo združimo v krog – venček.


Venček položimo na pekač s peki papirjem. S čopičem ga premažemo s stepenim rumenjakom, ki smo ga razredčili z dvema žlicama mleka.


Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, do zlato rumene barve, približno 30 minut.


Krašenje: na venčku označimo 4 točke. Nato se ukvarjamo s svečami. Mi smo jih izdelali sami; v specializirani trgovini smo kupili čebelji vosek v ploščah in stenj. Potrebujete štiri plošče; dve razrežite po dolgem na polovici, vsaka je visoka približno 11 cm. (Sveča mora biti malo višja, ker je »pogreznjena« v venec.) Na konec položite primerno velik stanj, nato zavijajte vosek. Da bo mehak, naj bo prej na sobni temperaturi (fotografija 1). Če želite debelejše svečke, iz drugih dveh plošč narežite za vsako še en trak in ga dodajte. Svečo potem postavite na prvo označeno točko, z nožkom ob njej zarežite v testo, izdolbite luknjo in vanjo potisnite svečo (2). Ponovite še trikrat. Potem na rafijo z debelo šivanko nizajte kose suhega sadja, niz zavežite okrog vsake svečke posebej (3, 4). Zadnji kos dekoracije najlepše naredite iz koruznega ličkanja; ker se suho težko oblikuje, ga pred tem za nekaj minut potopite v vodo, potem zvežite v pentljo in pripnite na svečko (5). To pa prižgite, kajti danes je že prva adventna nedelja (6). To je vse.

Opomba: To je primer venčka, ki smo ga pocrkljali z vsemi dobrotami, ki jih bomo pred božičem dali tudi v potično testo. Če smo bolj varčni, ga izdelamo iz navadnega testa za kruh. Ko bo po praznikih odslužil, ga bomo lahko celo uporabili v nadevu za pečenko, za kruhove cmoke namesto žemljic ...