Zdravje v hrani: Ali tudi vi čutite isto? Pomlad je pred vrati

Radič je zaradi svoje grenkobe odličen za naša jetra in izločanje žolča ter prebavo maščob.

Objavljeno
01. marec 2017 18.41
lvi-Specerija
Alja Dimic
Alja Dimic

Sveža zelenjava, sadje , toplejše sonce in daljši dnevi. Sprehodi v naravi brez vseh šalov, kap in rokavic. Vsako leto ponovno sem pomladi zares vesela in kljub temu, da imam res rada prav vse letne čase, je pomlad tista, ki mi je najljubša.

Sem velika gurmanka zelenjave in če me kdo vpraša, kaj najraje jem, je moj odgovor preprost: zelenjavo na vse načine. Pozimi juhe, čez leto juhe in solate, zmaga pa popečena zelenjava z žara.

Včeraj, ko sem se sprehodila čez ljubljansko tržnico, pa sem zagledala tisti res prvi znanilec pomladi, radič.
Kljub temu, da mi zaradi grenkega okusa ni najbolj pri srcu, si ga večkrat pripravim, saj je ravno zaradi svoje grenkobe odličen za naša jetra in izločanje žolča ter prebavo maščob.

Super je tudi zato, ker pomaga pri izločanju strupov skozi jetra in črevesje, ki se jih v našem telesu nabere ravno v obdobju zime, v času prenajedanja in premalo gibanja.

Radič vsebuje res veliko železa, fosforja, kalija, kalcija ter vitamina C ter provitamina A. Zato nanj ne pozabite vsi, ki imate težave s sklepi, kostmi in zobmi, z vidom ter s povišanim holesterolom ali pritiskom.

Zaradi vsebnosti polifenolov je odličen preprečevalec srčno-žilnih obolenj ter raka.

Uporablja se tudi pri kuri pri revmatoidnih obolenjih in pri čistilnih postih.

Odličen pa je tudi za vse tiste, ki imate težave s prebavo, ste napihnjeni ali zaprti, saj vsebuje veliko vlaknin, ki so nujne za dobro in zdravo črevesno floro. Tudi vsi, ki se spopadate s težavami s hormoni, je radič odlična izbira, saj pomaga pri odstranjevanju presežka določenih hormonov iz telesa.

Hujšate? Pripravite si radič.

In katerega sem si jaz privoščila?

Radiča je res veliko vrst, meni najljubši pa je zagotovo treviški, saj ima prav posebno aromo, prihaja pa iz občine Treviso, blizu slovenske meje.

Včasih si ga samo popražim na kokosovi maščobi, potem pa pokapljam z deviškim oljčnim oljem, včasih si z njim naredim podlago za popečeno zelenjavo, danes pa sem si ga naredila v obliki rižote.

Potrebujete:

- 100 g čez noč namočenega, polnozrnatega riža, jaz včasih izberem tudi divjega
- Na drobno narezan por
- Rdečo papriko narezano na kockice
- Kokosovo maščobo
- Strt strok česna
- Kokosovo smetano
- Kvasne kosmiče ali parmezan
- Malo naravne morske soli
- Malo timijana in peteršilja

Priprava:

Očistite radič in ga narežite. Popecite ga na kokosovi maščobi, dodajte kolutke pora in ko zadiši, dodajte koščke paprike ter riž.

Kuhajte cca 5 minut, nato prilijte malo vode. Kuhajte cca 15 minut in ko voda izpari, dodajte strt česen, timijan in malo soli. Divji riž se kuha nekoliko dlje.

Dodajte malo kokosove smetane, kvasne kosmiče ali parmezan in premešajte ter pokuhajte še cca 5 minut.
Pa dober tek.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.