Zdravje v hrani: Breskve

Sedim ob morju, moj mali junak ravno počiva, jaz pa pišem svoj blog in se zraven sladkam s sočno, hladno breskvico.
Objavljeno
05. julij 2017 16.52
Alja Dimic
Alja Dimic

Breskve izvirajo s Kitajskega in se že tisočletja uporabljajo v številnih kulturah širom po svetu. Poleg tega da so zares odličnega okusa, jih odlikujejo tudi številne zdravju koristne lastnosti.

Ena izmed najboljših lastnosti breskev je zagotovo ta, da so polne antioksidantov, ki se v telesu borijo proti uničujočim učinkom prostih radikalov, ki, kadar se preveč razširijo, povzročajo hitro staranje, degenerativne bolezni, oksidativni stres ter prispevajo k razgradnji zdravih celic in širitvi bolnih in obolelih.

Ali ste vedeli, da se samo 30 minut po zaužitvi breskve v telesu začno obnovitvena dela? Res da je, kot kažejo raziskave, največ antioksidantov v olupku, kar pa velja za ekološko vzgojene breskve.

Breskve vsebujejo res veliko kafeične kisline, antioksidanta, ki telo ščiti pred nevarnimi rakotvornimi aflatoksini, ki jih pogosto najdemo v arašidih, koruzi in v arašidovem maslu. Kafeična kislina uniči proizvodnjo aflatoksina in jo zmanjša tudi za 95 odstotkov. In glede na to, da aflatoksine povezujemo s pojavnostjo raka, so breskve res primerno živilo, če se hočete ubraniti te novodobne bolezni.

Tudi zato se breskve uvrščajo med živila, ki so pri samem vrhu pri preprečevanju raka. V raziskavi, ki so jo naredili raziskovalci v Teksasu, so polifenoli v breskvi uspešno inhibirali rast in metastaze vsaj enega seva celic raka dojke. Vsem bolnikom z rakom so tako priporočili vsaj dve ali tri breskve na dan.

V tradicionalni azijski medicini se breskve že tisočletja uporabljajo pri zdravljenju številnih bolezni in leta 2003 so znanstveniki ugotovili, da spojine v breskvah zmanjšajo rast tumorjev tudi za več kot 35 odstotkov.

Prav tako so breskve odlične za lepo, navlaženo in sijočo kožo, ščitijo pa tudi pred poškodbami jeter, ki nastanejo zaradi agresivnih zdravljenj in sintetičnih zdravil.

Bolezen sodobnega sveta je tudi metabolni sindrom in posledična debelost, kar povečuje tveganje za obolevnost srca in ožilja. Tudi pri preprečevanju te bolezni so breskve zelo koristne.

Breskve vsebujejo tudi veliko selena, ki je nujen za vse tiste, ki imate težave s ščitnico, hkrati pa ščiti celice pred poškodbami.

Tudi vse črevesne težave, ki jih povezujemo s prerazmnoženimi paraziti, so težave, ki se jim breskve lahko postavijo po robu. Odlične pa so tudi pri težavah z želodcem. Imajo rahlo diuretičen učinek in pomagajo očistiti ledvice in mehur. Nepogrešljive so tudi pri vseh, ki imate težave s protinom in revmatizmom.

Breskve uvrščamo med afrodiziak, zato so najboljša izbira za vroče, poletne večere, iz njih pa si lahko pripravite odlične lahke sladice.

Jaz bom danes pripravila osvežilen jogurtov kolač z breskvami.

Zanj potrebujete:

- namočene indijske oreščke, eno skledico
- namočene mandlje, eno skledico
- 3 namočene datlje
- 2 dcl kokosove smetane
- žličko glukomanana v prahu
- 6 narezanih breskev
- 6 žlic eritritola
- izdolbljen strok vanilije
- listke mete
- kokosovo smetano za po vrhu

Priprava:

V multipraktiku do kompaktne gostote na najvišji hitrosti zmešajte indijske oreščke, mandlje in datlje. Maso razporedite po dnu pekača.

V multipraktiku do kompaktne mase zmešajte kokosovo smetano, breskve, eritritol, vanilijo in listke mete. Če je masa preredka, dodajte še malo glukomanana v prahu. Mešajte najmanj 3 minute. Maso razporedite po »testu« in postavite v hladilnik, da se ohladi.

Po vrhu stepite kokosovo smetano in okrasite z listki mete.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.