Zdravje v hrani: Kaj je pa vam prinesel januar?

Odvečne kilograme, neizpolnjene obljube, prazno denarnico in slabo počutje? Vsaj pri prehrani in zdravju se da še vse popraviti.

Objavljeno
18. januar 2017 12.30
Alja Dimic
Alja Dimic

Verjetno je bil december poln dobrot, ki se, žal, nekje poznajo.

Januar je odličen mesec, ko lahko naredite čistilno akcijo v svojem telesu, ga malo razbremenite in mu omogočite normalno delovanje.

Vsak dan mi ljudje tožijo o napihnjenosti, prebavnih težavah in zaprtju, pa o krčih, alergijah, kožnih težavah, vnetjih in prerazraščeni kandidi. Potem so tukaj še gripa in prehladi, pa slabo vreme in odlična popotnica v tesnobo in depresijo je tukaj.

Brez spremembe prehrane in načina življenja žal ne bo šlo, obljubim pa vam, da se boste hitro počutili bolje, z več energije, boljše boste spali in zbujali se boste spočiti.

Držite se vsaj večine spodaj spisanih nasvetov in se pripravite na drugačno počutje, kot ste ga imeli doslej.

1. Iz prehrane odstranite alkohol in nikotin.
2. Kofein pijte samo enkrat na dan, le dopoldan.
3. Čimbolj črtajte mlečne izdelke.
4. Za v kavo izberite, denimo, mandljevo ali kokosovo mleko.
5. Namesto kofeinske kave si kupite ali naročite ječmenovo ali kakšno drugo, žitno ali želodovo kavo.
6. Čez dan popijte vsaj dva litra mlačne vode, v katero lahko vmešate sok limone.
7. Ne pijte nobenih industrijskih pijač.
8. Ne stiskajte si sadnih sokov.
9. Stiskajte si sveže, zelenjavne sokove.
10. Sadje jejte samo dopoldan.
11. Ne posegajte po suhem in zelo sladkem sadju (datlji, fige, grozdje, pomaranče).
12. Izbirajte bolj nesladko sadje, kot so kivi, zelena jabolka, jagodičevje, grenivka, limone.
13. Ne uživajte rdečega mesa, drobovine in vseh predelanih mesnin (salame, klobase, paštete).
14. Kupujte ekološko meso, če ga jeste, naj bo belo.
15. Jejte samo majhne ribe, kot so sardele, če jih jeste.
16. Uživajte stročnice, ki jih vedno namakajte čez noč, kot so čičerika, leča, bob, grah, fižol.
17. Ne uživajte nobene oblike sladkorja: beli, rjavi, trsni.
18. Namesto sladkorja uporabljajte eritritol.
19. Ne uživajte belih prečiščenih mok.
20. V večini izpustite uživanje glutena in žita, kot so pšenica, pira, ječmen, rž in kamut.
21. Uživajte v proseni in ajdovi kaši, kvinoji, dolgozrnatemu rižu.
22. Ne pretiravajte z ovsenimi kosmiči.
23. Jajca naj bodo vedno bio.
24. Med uživajte zmerno in samo dopoldan.
25. Ne uživajte nobenih vnaprej pripravljenih izdelkov (juhe v vrečkah, omake, majoneze, gorčica, pudingi, jogurti s sadjem...).
26. Ne kupujte kvašenih izdelkov (kruh, peciva, rogljički...).
27. Ne kupujte smokijev, čipsa, piškotov ...
28. Ne uživajte dimljenih ali plesnivih izdelkov.
29. Ne kupujte živil brez maščob.
30. Uporabljajte samo naravno morsko sol, solite na koncu.
31. Uživajte samo hladno stiskana olja, kot so olivno, bučno, laneno, konopljino.
32. Pecite na kokosovi maščobi.
33. Uporabljajte začimbe, kot so kumina, lovor, kajenski poper, origano, bazilika, rožmarin, kurkuma, vanilija, cimet, kardemom, klinčki.
34. Ne uporabljajte raznih predpripravljenih mešanic začimb.
35. Pozimi jejte hrano, ki vas greje: tople juhe, kompoti ...
36. Uživajte v zelju, repi, brstičnem ohrovtu, brokoliju, cvetači.
37. Papriko, paradižnik, čebulo, česen in por ter jajčevce vedno toplotno obdelajte.
38. Vsak dan se vsaj 30 minut hitro gibajte po svežem zraku.
39. Jejte najmanj 2 do 3 ure pred spanjem.
40. Zjutraj se začnite na suho ščetkati pod tušem.
41. Začnite s knajpanjem.
42. Naredite si kopel iz mešanice vode in morske soli.
43. Privoščite si dan ali dva, ko boste jedli samo zelenjavne juhe.
44. V svojo dnevno rutino uvrstite vsaj 15-minutno sproščanje, umirjanje in poglobitev vase.
45. Odpravite se spat najkasneje malo pred 23. uro.
46. Spite v popolni temi.
47. Vsaj eno uro pred spanjem ne glejte televizije in ne uporabljajte telefona.
48. Zjutraj na tešče popijte toplo vodo, vsaj tri decilitre, jaz za razstrupljanje dodam še zeolit.
49. Ne pozabite na jutranji zajtrk, če se vam mudi, naj bo to vsaj kakšen orešček, kot so mandlji ali lešniki.
50. Ne pozabite se vsak dan zahvaliti za malenkosti, ki vaše življenje naredijo posebno in lepo.

Boste videli, ko osvojite te navade, življenje sploh ni težko, ampak postane zelo zabavno. Seveda morate vsak dan vnaprej vedeti, kaj boste jedli v službi, da to vzamete s seboj, pa tudi če ne, v trgovinah vedno lahko najdete nekaj zase in to, da nimate časa za zdravo hrano, je resnično samo izgovor. Zelenjavna juha je skuhana v desetih minutah, oreščke prodajajo povsod, tudi solato brez preliva dobite v vsaki restavraciji. Juhe brez smetane in rižote in brez prelivk pa so tudi že stalnice raznovrstnih ponudnikov hrane.

In če ste zvečer še lačni, si skuhajte vroč kakav v mandljevem mleku, dodajte malo cimeta, v roke vzemite knjigo in se umirite. Mnoga hrepenenja po hrani so pravzaprav nekaj drugega. So hrepenenja po ljubezni, objemu, naklonjenosti, pripadnosti in spoštovanju. Začnite pri samih sebi. In naj se sliši še tako izrabljena fraza, je res: ko boste sami sebe cenili, ko boste sebe postavili na prvo mesto in ko boste imeli sebe resnično radi, šele takrat bodo tako z vami delali tudi vaši bližnji.

Pa lep preostanek januarja vam želim.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.