Zdravje v hrani: Lubenica

Ne samo da osveži in pomaga pri bolečinah v mišicah, menda ima tudi podobne učinke kot viagra.

Objavljeno
10. junij 2015 19.02
shutt*lubenica
Alja Dimic
Alja Dimic

Pa sem končno dočakala. Vroči dnevi, sonček in japonke. Ni lepšega, kot je ta letni čas. Obožujem poletje, sonce ... in morje. In ja, tudi poletna hrana mi je pisana na kožo. V teh dneh res ne morem brez lubenice. Saj veste, tisti hladen, osvežilen okus v ustih. Le kdo je ne mara? In če ima poleg dobrega okusa še izjemne koristi za naše zdravje, je njeno uživanje še toliko slajše.

Lubenica ima malo kalorij in zelo veliko vode. Ena skodelica vsebuje kar petino priporočenega dnevnega vnosa vitamina C in 17 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina A. Vsebuje tudi prehranske vlaknine, ki so nujne za naš prebavni sistem, in mineral kalij, ki uravnava krvni tlak in ga niža, če je previsok. Kalij je odličen za vse, ki hujšate ali pa imate težave z zabuhlostjo in zastajanjem vode.

Prav tako lubenica vsebuje več likopena kot paradižnik. Likopen je močan antioksidant, ki zavira delovanje prostih radikalov, ki poškodujejo naše celice in slabijo delovanje našega imunskega sistema. Likopen pomaga pri boleznih srca in ožilja. Za ohranitev čim več antioksidantov jo moramo shranjevati v hladilniku.

Sok lubenice pomaga pri bolečinah v mišicah, saj vsebuje naravno učinkovino, citrolin, ki spodbuja delovanje funkcij arterije in znižuje krvni tlak. Sprošča žile in ima po raziskavah na Texas A&M University podobne učinke kot viagra.

Lubenico sicer uvrščamo med buče in je potemtakem zelenjava. Vsebuje kar 91,5 odstotka vode, zato je odlična za hidratacijo telesa. Študija, objavljena v The Journal of Nutrition, je pokazala, da pomaga pri glavobolih, slabi koncentraciji, utrujenosti in slabšem razpoloženju.

                                  Nepogrešljiva osvežitev v poletni vročini. Foto: Leon Vidic

Včeraj sem si pripravila okusno panakoto z lubeničnim prelivom in bila je odlična.

Kaj potrebujete za panakoto?

  • 2 skodelici kokosovega mleka
  • 3 žličke medu
  • izdolbljen strok vanilije
  • ščepec soli
  • žlico agar agarja (želatina iz alg)

In kaj za preliv?

  • lubenico
  • lističe mete
  • limonin sok

Vse sestavine za panakoto zavrite in ves čas mešajte. Ko zavre, odstavite z ognja in nalijte v modelčke. Postavite na hladno za 3 ure. Polovici lubenice odstranite pečke, dodajte limonin sok in zmiksajte v pire. Drugo polovice lubenice pa zrežite na majhne koščke. Ohlajeno panakoto zvrnite na krožnik, prelijte s prelivom in okrasite s koščki lubenice ter lističi mete.

Uživajte v osvežilni sladici.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, , fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.