Zdravje v hrani: Novoletne zaobljube

Ste tudi vi čez praznike preveč jedli in vas zdaj vse tišči? Januar je ravno pravi čas, da začnete bolj zdravo živeti.

Objavljeno
06. januar 2016 08.46
Alja Dimic
Alja Dimic

Niste edini, saj se med novoletnimi prazniki večina ljudi zredi za okoli tri kilograme. In januar je ravno pravi čas, da začnemo bolj zdravo živeti. In jesti. Piškote, potice in suhe mesnine naj zato zamenjajo stročnice, zelenjava in sadje, pa ne tisto preveč sladko.

Večina ljudi se sicer skozi ves dan prehranjuje bolj ali manj s samimi ogljikovimi hidrati, ki vplivajo na slinavko in dvig inzulina. Ta je vnetni hormon, ki dviga kortizol, stresni hormon, in ki zaklepa naše maščobe. Več kot se ga sprosti, v večje nihanje inzulina vodi naše telo.

Saj vam je znana nenadna in neustavljiva želja po sladkorju? Ali po žitih? Saj je vseeno. V končni fazi se vsi ogljikovi hidrati, pa naj prihajajo iz žitaric, sadja ali stročnic, spremenijo v krvni sladkor. Zato so žita, pa čeprav polnozrnata, še vedno sladkor. Zato je sadje še vedno sladkor.

Čeprav mislite, da ne jeste sladkorja, ga jeste. In to veliko. Ne pozabite na razne stisnjene sokove in izdelke brez maščob. Vsi vsebujejo sladkorje. Veliko sladkorjev, ki nas vodijo v odvisnost od ogljikovih hidratov. Ko smo živčni, tesnobni in depresivni, ko smo brez razloga utrujeni in brez energije. Ko se nam ponavljajo vnetja, ki se širijo, ko se pojavljajo vedno nove alergije in intolerance. Ko pride do nihanja hormonov, težav s ščitnico, visokim holesterolom in pritiskom.

Ja, vse to povezujemo s sladkorjem. Tudi rak ni nezamerljiv. Pa kandida in črevesne težave, ki jih ima že skoraj vsak. Saj veste, napihnjenost, plini in zgaga. Le kdo jih ne pozna? Pa težave s spanjem in jutranja otrdelost.

In zakaj je tako? Zakaj večinoma živimo na ogljikovih hidratih? Morda mislimo, da je to edini vir energije?

No, ni tako, energijo brez problema pridobimo iz maščob. Vendar ne takrat, ko živimo na ogljikovih hidratih. Takrat se bodo naše maščobe lepo nabirale na nepravih delih telesa, telo pa bo za energijo porabljajo ogljikove hidrate. In presežek le-teh? Okoli našega trebuha, stegen in riti.

Se sprašujete, kaj sploh lahko storite?

Za začetek nehajte kupovati vse te žitarice, kruh, kifeljčke, hrano brez maščob, predelano hrano, suho sadje, sladko sadje in svojo omaro založite z repo, zeljem, cvetačo, brokolijem, brstičnim ohrovtom, čičeriko, lečo, mandlji, lešniki, lanenim semenom, lanenim, olivnim in kokosovim oljem, z naravno morsko soljo in, če jih jeste, z ekološkimi jajci in belim mesom. Seveda lahko jeste tudi žita, naj pa bodo na mizi le enkrat na dan; izbirajte med ajdo, prosom, rižem in kvinojo.

Ne pozabite, da morate piti, večkrat po malem, naj bo to rahlo topla voda. Hladna voda in vse iz hladilnika zablokira naše energetske pretoke, meridiane in čakre ter onemogoči dobro presnovo in prebavo hrane.

Mislite, da boste lačni? Ne boste, verjemite, prav tako je nihanje inzulina tisto, ki nas sili v to, da ves čas nekaj jemo. In ko slinavko umirimo, gre vse lažje.

Začnite že zjutraj in ne prelagajte na jutri stvari, ki vam lahko pomagajo že danes.

***

In kako lahko na zelo okusen način začnete svoj dan?

Specite si muffine brez žitne moke, vanje pa namažite domače pripravljen namaz iz indijskih oreščkov.

Za muffine potrebujete:

• 110 gramov bio razmaščene mandljeve moke

• 2 bio jajci ali nadomestek jajc

• 4 jedilne žlice stopljene kokosove maščobe

• 1 žličko vinskega kamna

• malo naravne morske soli

• 1 kavno žličko fino mlete kokosove moke

 

Priprava:

• segrejte pečico na 170 stopin Celzija

• v skledi zmešajte mandljevo moko, sol in vinski kamen

• v drugi skledi zmiksajte jajca, ki jim na koncu dodajte kokosovo maščobo

• na koncu jajčno zmes z maščobo vlijte v moko in zmiksajte

• na koncu, med miksanjem, dodajte eno žličko kokosove moke, ki bo vse skupaj povezala

• namastite modelčke za muffine in vsakega napolnite (1/3)

• pecite 20 minut in ohladite

 

Za namaz potrebujete:

• skodelico namočenih indijskih oreščkov

• 3 jedilne žlice kokosove maščobe

• po želji tudi polovico avokada

Odlijte vodo in splaknite oreščke. V mikserju jih do gladkega zmiksajte, dodajte tudi kokosovo maščobo in avokado, če želite. Z namazom čez polovico namažite muffine.

Pa dober tek v lep začetek dneva!

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.