Zdravje v hrani: Z lečo do vitkosti, zdravja in denarja

V teh prazničnih dneh je leča odlična izbira, ki bo pomagala uravnati nihanje sladkorja v krvi.

Objavljeno
20. december 2017 13.52
Posodobljeno
21. december 2017 14.00
Alja Dimic
Alja Dimic
Potem jejte lečo, sploh na prvi dan novega leta, kar naj bi prinašalo denar, saj lečina zrnca spominjajo na zlatnike.

Leča prav tako ni draga, zato ji pravijo hrana za reveže, kar pa vsekakor ne drži za njeno zelo bogato hranilno vrednost.

Jaz imam najraje rdečo lečo, ki si jo pripravim v obliki juhic, omak, polpetov in kot prilogo.

Vsebuje številne vitamine in minerale, encime ter netopne vlaknine.

Zelo bogata je ravno z vlakninami, zato jo uvrščamo v visoko priporočljiva živila, ki pomagajo zniževati povišan holesterol in preprečujejo pojavnost bolezni srca in ožilja. Prav tako vsebuje veliko magnezija, ki zelo pozitivno deluje na stanje arterij, folati pa znižujejo povišane vrednosti homocisteina, dejavnika tveganja koronarnih bolezni.

Številni saponini pomagajo pri uravnavanju optimalne vrednosti holesterola.

Leča je izjemen naravni vir cinka in bakra, ki krepita imunski sistem. Ta dva minerala sta namreč bistvena za razvoj in delovanje imunskih celic.

Že samo ena skodelica kuhane leče, okoli 90 gramov, našemu telesu zagotovi skoraj 30 odstotkov dnevne vrednosti bakra in približno 20 odstotkov dnevne vrednosti cinka.

Kadar govorimo o hujšanju, ki je zagotovo ena izmed najbolj priljubljenih tematik, je leča tik v ospredju, saj poleg tega da vsebuje veliko vlaknin, vsebuje tudi številne beljakovine. Prav tako pomaga pri tvorbi glukagona, hormona trebušne slinavke, ki deluje ravno nasprotno od inzulina, torej pomaga pri topitvi maščob.

Prav tako boste po obroku z lečo dlje časa siti, krvni sladkor pa bo po njenem zaužitju ostal lepo uravnan.
Na lečo nikakor ne pozabite vsi tisti, ki imate težave s prebavili, saj izboljša splošno zdravje črevesja in zaradi obilice vlaknin pomaga pri pomikanju blata skozi prebavni trakt ter preprečuje zaprtost.

Pomanjkanje železa je zagotovo ena izmed najpogostejših težav pri ženskah in je vodilni vzrok za anemijo, stanje, pri katerem telesu primanjkuje zdravih rdečih krvnih telesc. Posledice so vrtoglavica, glavobol, šibkost, utrujenost, izpadanje las, šibki lasje brez leska, težave z zanositvijo in nihanje razpoloženja. Leča je bogata z železom, z dodatkom limone pa bo njegova absorpcija še boljša.

Že ena skodelica kuhane leče zagotovi telesu kar 26 odstotkov dnevne vrednosti železa.

Lečo uvrščamo med živila, ki pomagajo proti raku, saj koristne bakterije med fermentacijo v črevesju proizvajajo snovi, ki zavirajo hitro delitev in širitev rakavih celic ter zmanjšujejo nastanek tumorjev v debelem črevesju.

V teh prazničnih dneh je zato leča odlična izbira, ki bo pomagala uravnati nihanje sladkorja v krvi, s čimer se spopada veliko število ljudi, saj so dnevi pred nami zagotovo preobilni s sladkimi in mastnimi živili.

Moj recept vas bo vsekakor navdušil in verjamem, da boste lažje in polnejši energije vstopili v novo leto, ki naj bo za vse vas zdravo ter obsijano s trenutki ljubezni, sreče in topline.

Lečini polpeti

Potrebujete:

- ½ kg kuhane in odcejene rdeče leče
- 1 na drobno narezan por
- strt strok česna
- na drobno narezano rdečo papriko
- sesekljan peteršilj
- ½ kg pokuhane špinače
- 3 bučke, narezane na majhne koščke
- 2 jajci
- ½ čajne žličke glukomanana v prahu
- malo soli
- malo naribanega ingverja
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- sok limone
- kokosovo maščobo

Priprava:

V multipraktiku dobro »zmiksajte« lečo, por, česen, jajci, začimbe, kvasne kosmiče, malo ingverja, sok limone, malo soli in glukomanan v prahu ter nato ročno vmešajte sesekljan peteršilj, na drobno narezane bučke, papriko in sesekljano špinačo.

Iz mase oblikujte manjše polpetke, jih popecite na ponvi na kokosovi maščobi ali pa v pečici na peki papirju na približno 180 stopinjah Celzija.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.