Zdravje v hrani: Zimska ura prehranjevanja

Ste med tistimi, ki nimajo resnih zdravstvenih problemov, se trudijo zdravo jesti, a se vseeno ne počutijo tako, kot bi se morali?

Objavljeno
25. november 2015 21.11
Odprta kuhinja BIC jedi z vinom, Ljubljana, 27.Oktober2015 [Bic, kuhinja, odprta kuhinja, hrana, vino]
Alja Dimic
Alja Dimic

Ste prepričani, da kupujete zdravo hrano, ob kateri pa nekako nimate občutka, da na vas dobro deluje?

Morda ni težava v hrani, ki jo jeste. Morda je težava, kdaj to hrano jeste. In kako.

Zima je čas za zgodnjo večerjo. In ko mislim zgodnjo, mislim na uro 15:00.

Tako je. Sploh pozimi, ko je hitro tema, po tej uri ne smemo jesti.

Se sprašujete zakaj?

Narava nam ponuja svoj odgovor in če ji sledimo, če sledimo njeni biološki uri, s tem lahko zelo koristimo tudi sebi.

Ko je dan, ko je svetlo, takrat vse v naravi deluje, je živo. Enako je v našem telesu. Čez dan nemoteno potekajo procesi prebave, presnove in absorbcije hranil.

Ko pa se stemni, takrat se upočasnijo in ustavijo vsi procesi prebave. In hrana, ki jo zaužijemo, obloži v našem želodcu, neprebavljena. Tam zavre, nas napihne in zakisa, strupeni presnovniki pa se začno širiti po telesu. In se nekje nalagati.

Saj veste, kako je, ko se zjutraj zbudite utrujeni, brez energije in bi se najraje ulegli nazaj?

Saj veste kako težko je izgubiti tistih 5 kilogramov?

In zagotovo veste kako nadležne so razne alergije in vnetja na koži?

Ja, vse to in še mnogo več je so lahko posledice prepoznega prehranjevanja. Posledice nočnega skladiščenja hrane.

Po tradicionalni kitajski medicini, naši organi, ki skrbijo za prebavo hrane, delujejo najkasneje do 15:00 ure. Kasneje pa se začno procesi obnove in regeneracije vseh celic in tkiv. In če ta urnik zmotimo, s tem zmotimo naravne normalne procese, ki potekajo v nas. S tem povzročimo prekinitev in oslabitev življenjske energije QI, s tem motimo delovanej meridianov in potek energije preko akupunkturnih točk.

Zagotovo poznate tisti rek, da čustva vplivajo na delovanje organov.

Če smo jezni, s tem slabimo jetra, če smo zaskrbljeni, s tem slabimo želodec in če nas je strah, s tem slabimo ledvica.

In če prepozno jemo, s tem obremenimo celotno telo.

Vse okoli nas in vse v nas mora biti v ravnovesju. Če rožo zalijemo ali preveč ali premalo, nič ne bo v redu. Zaliti jo moramo ravno prav. In zato moramo najti to ravnovesje tudi v nas samih.

Dajmo svojemu telesu hrano takrat, ko ima energijo, to hrano predelati in jo uporabiti sebi v prid. In dajmo svojemu telesu čas za počitek in obnovo, takrat, ko to potrebuje.

Naša prebavna energija najmočneje deluje takrat, ko na nebu sije sonce, pozimi torej najkasneje do 15:00 ure.
Če jemo po 15:00 uri, potem svoje telo le preobremenimo in prekinemo obnovo svojih organov, kar se slej kot prej pokaže v obliki bolezni.

Prav tako je zelo pomembno, kaj jemo. Pozimi je hladno, zato jejmo hrano, ki nas bo pogrela. To niso mlečni sladkorji, smoothiji, surovo sadje in zelenjava. To so stročnice, tople zelenjavne juhe, pokuhano sadje v obliki kompota (izognite se sladkorju, karkoli sladkega pojejte zjutraj med 9:00 in 11:00, ko po TKM deluje vranica). Ne pozabite na proso in riž, izognite pa se vsem predpripravljenim pekovskim izdelkom.

Že samo kuhanje hrane, bo sicer hladno energijo (npr. jabolku), spremenila v toplo.

Zapomnimo si, da ko je zunaj vroče, takrat v sebi zadržujemo toploto, kadar pa je naše podnebje hladno, takrat si želimo v svoje telo vnesti dodatno toploto skozi hrano.

In ne pozabimo tudi, kako jemo. Ne jejmo hitro in živčno ampak se lepo uesdimo in počasi ter v miru pojejmo. Le tako se bo hrana pravilno in uspešno presnovila, njena hranila pa bodo nahranila naše celice.

Že če se bomo ravnali po teh načelih, lahko naredimo ogromno za svoje zdravje in boljše počutje.

Smo pred obdobjem praznikov, pred obdobjem, ko bo marsikdo pojedel preveč, kar se bo poznalo na slabem počutju, manj energije, na glavobolih in odvečnih kilogramih.

V vsakem primeru ne pozabite piti vroče vode, večkrat na dan. Vroča voda vnaša energijo, se absorbira v celice, pospeši metabolizem in porabo kalorij. In če boste kakšen dan preveč pojedli, potem naslednji dan ali še bolje dva, očistite svoje telo.

Kako?

Zajtrk jejte okoli 8:00, kosilo ob 12:00 in večerjo ob 15:00 uri. Kasneje pijte vodo ali mešanico vode, javorjevega soka, limone in kajenskega popra. Če pa si želite hitrih rezultatov, se za kakšen dan odpovejte hrani in pijte le javorjev napitek. Obljubim vam, da se boste že naslednji dan zbudili bolj energični in veseli.

Vas zanima, kako po tradicionalni kitajski medicini zgleda en dan našega prehranjevanja?

Po urah?

Zajtrk - 8:00

Kuhana prosena kaša z naribanim jabolkom in cimetom

Kosilo - 12:00

Rižota s korenčkom in brokolijem

Večerja - 15:00

Juha iz spasirane čičerike in peteršilja

Kasneje pijte javorjev napitek in vsako uro par požirkov vroče vode. Tudi dopoldan ne pozabite na vročo vodo, dan pa začnite z natešče s 3 dcl tople vode.

Jaz se na tak način prehranjujem že nekaj časa in le izgovori so tisti, ki vam takšno prehranjevanje onemogočajo. Ste dalj časa v službi? Saj je vseeno. Nesite si juho v termovski s seboj. Vse se da. Le organizacija je tisto, kar nam mnogokrat manjka.

In veste kaj pogosto vidim. Ko k meni pridejo bolni ljudje. Z resnimi boleznimi. Takrat imajo moč, željo in pogum vse spremeniti. Z eno samo željo. Se pozdraviti.

Zakaj ne bi torej zase poskrbeli preventivno?

Veliko lažje bo. In brez dvoma. Tudi učinkovito.

***

Alja Dimic je prehranska terapevtka v centru Holistic.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, s katerimi vas razveseljujemo vsak četrtek ob 15. uri, ji družbo delajo še:

- Gorazd Potočnik, slaščičarski mojster, Sladkozvočje

- Marko Jamnik, fotograf, pisec pivovarskega bloga in kmalu tudi čisto pravi pivovar.

- Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

- Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

- Tajda Blazinšek, antropologinja in prostovoljka, Skuhna

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.